Hem Whisky & Bourbon Silent Mills 01 – Håller positionen som bästa svenska whisky

Silent Mills 01 – Håller positionen som bästa svenska whisky

av Livets Goda

Den 27 mars i år lanserades High Coast Whisky Silent Mills 01 – Marieberg. Med denna utgåva tränger de djupare in i deras rökiga recept och berättar om ett snart bortglömt kapitel i Sveriges och Höga Kustens industrihistoria.

De fyra utgåvorna i serien The Origins, Älv, Hav, Berg och Timmer tar fasta på ursprung och platsen där de tillverkar sin whisky. Silent Mills tar utgångspunkt i Timmer och dess rökiga smakspektra och är den första buteljeringen i en ny serie där High Coast kommer att gå djupare in i varje Origins-buteljering och utforska dess karaktär. Silent Mills kommer totalt bestå av fyra rökiga versioner.

Timmer inspireras av flottningen i älven, med Silent Mills är det istället de sedan länge försvunna sågverken och deras industriella arv High Coast vill hedra. Silent Mills 01 har namnet Marieberg. Sågverket Marieberg låg vid älvstranden alldeles bredvid den plats där destilleriet nu ligger. 1890 förstördes fabrik, virkeslager och arbetarbostäder i en förödande brand. När verksamheten var aktiv var Mariebergs märke ett enkelt V. En viktig symbol som stämplades in i änden på timret som fraktades till sågverket. Detta V pryder nu Silent Mills 01 – Marieberg – som är vårt WB-Tips denna vecka.

Chefredaktör Anders Enquist om Silent Mills 01 – Marieberg

Jodå, även om vi inte pratar om levande frukt som med vin så kan whisky visst korrigera sig snyggt med lite källarvila i butelj. Konceptet köp två, drick upp en nu och vila den andra är mycket gångbart. Harmonisera, rätta till slipsknuten, stryka den skrynkliga skjortan, ni har ett tydligt exempel på det här. Det här var en superb whisky vid nysläppet och det positiva omdömet som gavs whiskyn då, förstärks och bekräftas.

High Coast jobbar väldigt snyggt med rökighet och sötma i fin harmoni. Här har destilleriet hittat grundmelodin i sin whisky. Vidare vet man hur att fatlagra sin whisky, här i 200 liters 1st fill bourbonfat och i 100 liters ny amerikansk ek, och att förvara den. I Silent Mills visar sig en citrushinna snyggt och det ligger en moget avrundad, askskogig rökighet, lätt nötighet och balanserad kraft i alkoholen och fyllig men torr gomkänsla. Bra längd med väl avvägd fatsträv solnedgång som ger elegans i hänget, smått imponerande i sin ungdomlighet, åldern var 7,23 år vid buteljering i snitt och det är mycket fullödiga år som denna whisky uppvisar.

High Coast är just nu Sveriges största internationella whiskyhopp beträffande kvalitet och genuint hantverk. En av de bästa svenska whiskys som finns på marknaden skrev jag senast om Silent Mills 01, det gäller med eftertryck fortfarande.

92 poäng

Silent Mills 01 – Marieberg
Nr 40726 (500 ml) 51%, 799 kr
Sverige

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING