Hem NyheterNyhet WB Silent Mills 01 – Marieberg – ny buteljering från High Coast Whisky

Silent Mills 01 – Marieberg – ny buteljering från High Coast Whisky

av Christoffer Enquist

Den 27 mars lanserar High Coast Whisky Silent Mills 01 – Marieberg. Med denna utgåva tränger de djupare in i deras rökiga recept och berättar om ett snart bortglömt kapitel i Sveriges och Höga Kustens industrihistoria.

De fyra utgåvorna i vår serie The Origins, Älv, Hav, Berg och Timmer tar fasta på ursprung och platsen där de tillverkar sin whisky. Silent Mills tar utgångspunkt i Timmer och dess rökiga smakspektra och är den första buteljeringen i en ny serie där High Coast kommer att gå djupare in i varje Origins-buteljering och utforska dess karaktär. Silent Mills kommer totalt bestå av fyra rökiga versioner.

Timmer är en rökig bourbonfatslagrad whisky där ambitionen varit att låta den stillsamma älvröken svepa in och förgylla deras bourbonfatslagrade whisky. Silent Mills 01 tar det rökiga recept ut på nya spännande stigar och kommer att totalt bestå av fyra rökiga versioner i serien.

–Med 44 ppm i malten, äldre fat och högre alkoholhalt får Silent Mills 01-Marieberg mer distinkta smaker. Den rök vi har i Timmer blir tydligare och mer mångbottnad i den här exklusivare buteljeringen, säger kvalitetsansvarige Lars Karlsson

Timmer inspireras av flottningen i älven, med Silent Mills är det istället de sedan länge försvunna sågverken och deras industriella arv High Coast vill hedra. Silent Mills 01 har namnet Marieberg. Sågverket Marieberg låg vid älvstranden alldeles bredvid den plats där destilleriet nu ligger. 1890 förstördes fabrik, virkeslager och arbetarbostäder i en förödande brand. När verksamheten var aktiv var Mariebergs märke ett enkelt V. En viktig symbol som stämplades in i änden på timret som fraktades till sågverket. Detta V pryder nu Silent Mills 01 – Marieberg.

Fakta – Silent Mills 01 – Marieberg
82 % mognat på 200 L 1st fill bourbon barrels. 18 % har mognat på 100 L ny amerikansk ek. Den buteljeras på 50cl flaska och har en ålder av 7,23 år samt en alkoholhalt på 51 %.

Säljstart: 27 mars på Systembolaget
Artikelnr: 4072602
Pris: 799 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING