Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Sillnyheter för alla från Abba Kungshamn

Sillnyheter för alla från Abba Kungshamn

av Livets Goda

Nu breddar Abba sitt sortiment med tre spännande nyheter med smak av Chili Aioli, Västkustmajo samt Mandarin Peppar – en twist på klassiska smaker med ett modernt uttryck som flirtar med den yngre generationens sillätare. Perfekt till jul då hela familjen samlas och många olika smaker ska tillgodoses. 

Sill är tillsammansmat som följer oss över säsongerna. Få maträtter enar och förenar oss på samma sätt som sillen – eller förnyas och anpassas lika flitigt med nya tillagnings- och serveringssätt. Med förankring i ursprung på västkusten är årets nyheter en hyllning till svenskt mathantverk med inspiration från hela världen. Tiderna förändras, men armar sträcks och tallrikar räcks, och sillen förblir den ultimata sharingupplevelsen till vardags och fest.

Nyheterna från Abba är gjorda av små utvalda bitar av MSC-märkt sill med moderna och lättillgängliga smaksättningar och lite mer av det krämiga eller kryddiga runt omkring för extra wow-känsla.

– Med nyheterna vill vi attrahera alla men hoppas specifikt på att guida en ny målgrupp in i sillens värld, för att göra den till en självklarhet för alla på julbordet – nya som gamla sillfans. Till skillnad från tidigare tillfälliga lanseringar till vintern så är årets nyheter här för att stanna, säger Malou Yeung Kadir, Marketing Manager Abba.

Abba Chili Aioli är inspirerad av hetta och havet – Ingen har väl missat förkärleken som många känner för rå fisk om den äts med chilimajo? Fisk som fisk tänkte Abba när de inspirerades av poké bowlens hemland Hawaii. Abba vill förmedla den hetta och härliga känsla som präglar Chili Aioli i resultatet som är en extra krämig majonnäsbaserad sill som harmoniserar med vitlök och en hint av chili som omfamnar de små utvalda bitarna.

Abba Västkustmajo hämtar inspiration från hemorten Kungshamn i Bohuslän som förknippas med samma positiva associationer som sillen – sommar, skärgård och gemenskap. Abba lanserar en sill som innehåller allt det ”göttiga” från västkusten – med en extra krämig majonnäs smaksatt med tångcaviar och räkfond.

Abba Mandarin Peppar fångar den härligt syrliga smaken från solmogna mandariner i kombination med hettan från tre sorters peppar. En unik smak av sol som för tankarna till varmare breddgrader. Inspirationen är hämtad från den lilla delibutiken i södra Europa. En plats som är full av kärlek till mat och hantverksstolthet, precis som Abba.

Uppdaterad design och ny miljömärkning
Under hösten har det klassiska sill-i-glas-sortiment från Abba genomgått en utveckling och bland annat har de krämiga sillarna fått ett ännu godare recept i Senap, Skärgård och Ramslök & Citron – och glasburken även fått en uppdaterad designskrud över hela sortimentet.

Utöver ny design för sillen tar Abba också hållbarhetsarbetet till nästa nivå. För att göra det lättare att välja klimatsmart har Abba räknat ut klimatavtrycket för hela produktsortimentet, där varje produkts klimatavtryck redovisas på abba.se. Sillen som uppfyller kravet för lågt klimatavtryck märks nu med symbolen “Lågt Klimatavtryck”. Symbolen innebär att produkten har ett klimatavtryck som ligger i linje med FN:s 1,5 gradersmål, vilket säger att vi behöver halvera våra utsläpp av växthusgaser fram till 2030.

– Detta är en milstolpe i vår strävan för att göra en positiv skillnad, och en av många goda nyheter som vi på Abba hoppas kunna bjuda på – idag och imorgon. Vi vill fortsätta att leverera havets bästa och samtidigt göra det bästa för havet, säger Malou Yeung Kadir, Marketing Manager Abba.

Att sill är gott vet vi sedan länge men att sillen är snäll mot miljön och naturligt rik på Omega-3 är det inte många snapsvisor som handlar om. Samtidigt som sillen från Abba märks med ”Lågt Klimatavtryck” så kommer en ny rapport om sjömat från RISE – Research Institutes of Sweden – ett statligt forskningsinstitut. I rapporten konstaterades att sill, strömming och makrill är den sjömat med högst näringsinnehåll och lägst klimatpåverkan. Goda nyheter för den som gärna skulle äta sill lite oftare – varför inte på lunchmackan, i en wrap på utflykten eller till glöggminglet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING