Silver till Sverige i kock-EM

Livets Goda 17 Jun, 2018
Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or Europe. Sebastian Gibrand och Team Sverige tog hem silvret framför trean Danmark och efter guldpristagaren Norge. Totalt tävlade 20 nationer varav de tio bästa går vidare till världens mest prestigefyllda tävling för kockar: Bocuse d’Or, Kock-VM, i Lyon 2019.

– Vi har lagt ner mycket träning och slit som gav avkastning, och vi har ett fantastiskt teamwork. Det är det som gör att vi tog ett silver, sa Sebastian Gibrand efter vinsten.

Sundqvist är silversponsorer till Gastronomi Sverige, som står bakom det svenska teamet, och var med i Turin och stöttade med knivarstekpannor och hejarop. Förutom många från branschen så fanns hela Sebastians familj och flera av hans vänner på plats på läktaren. Vännerna var inte förvånade över att Sebastian tagit sig till tävlingen, eftersom de alltid upplevt honom som målmedveten och fokuserad. Enligt mamma Lillemor har Sebastian, sedan han var liten, drömt om att tävla i Bocuse d’Or.

Under tävlingen fullkomligt kokade läktaren. Även om den svenska hejaklacken gjorde ett gott försök att både synas och höras, så tog de andra nordiska länderna det en bra bit längre med höga hejarop, flaggor, masker och diverse attiraljer. Stämningen i publiken var fantastisk – och så även lagandan i Team Sverige. Sebastian och hans commis Gustav Leonhardt arbetade otroligt fokuserat och effektivt, medan coach Tommy Myllymäki såg till att de höll tidsschemat och fick med alla detaljer. Sebastian var trött, men otroligt nöjd efter tävlingen. Att att ta sig till Bocuse d’Or Europe och att vinna en silvermedalj är en enorm prestation.

– Vilken resa och vilket resultat! Jag är så oerhört stolt, glad – och utmattad. Stort tack till min vapendragare och commis Gustav Leonhardt. Och min coach. Och hela Gastronomi Sverige som möjliggjort allt detta. Nu ska vi fira, sa han efteråt.

Sebastian har en övertygelse i sin matlagning, att de godaste smakerna kommer fram när han vågar vara innovativ i sina val och litar på sin intuition. Han sticker också ut i sina presentationer där inspirationen kommer från arkitektur och design. De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury för respektive rätt.

Se filmen eller läs om Sebastians resa fram till EM här.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet