Singapore Airlines inleder samarbete med den danska tvåstjärniga Michelinrestaurangen AOC

av Livets Goda

Singapore Airlines (SIA) har ingått ett exklusivt samarbete med den danska tvåstjärniga Michelinrestaurangen AOC, som har tagit fram en tvårättersmeny för flygbolagets business class-passagerare. Utmaningarna är många när det gäller att skapa flygplansmat med Michelinstjärna, men AOC har använt sin kulinariska expertis för att skapa en unik meny med säsongsbetonade och lokala ingredienser. Den första menyn från AOC kommer att serveras ombord på Singapore Airlines nordiska flygrutt mellan Köpenhamn och Singapore, från och med den 1 juli 2024.

Köpenhamn är känt som Nordens gastronomiska huvudstad, och ett nytt partnerskap mellan världens mest prisbelönta flygbolag, Singapore Airlines, och Köpenhamns tvåstjärniga restaurang AOC kommer ta flygplansmaten till nya höjder.
Från och med den 1 juli 2024 kan Singapore Airlines business class-passagerare som reser från Köpenhamn njuta av en 2-rätters meny bestående av en förrätt och en huvudrätt med lokala ingredienser i säsong, skräddarsydd och skapad av AOC:s erfarna köksmästare Søren Selin.

Förrätt: Hummer med tomater, nypon, butternut squash och krondill.
Huvudrätt: Havskräfta som serveras med en variant av dansk potatis, mussel beurre blanc, forellrom och lökblommor.

”AOC är en av de finaste restaurangerna i Norden och deras fokus på lokala ingredienser och förhöjda matupplevelser passar perfekt med Singapore Airlines engagemang för kulinarisk excellens och höga kvalitetsstandarder. Vi vill alltid ge våra kunder en unik och sömlös reseupplevelse, och jag ser fram emot att presentera AOC:s meny för passagerarna och ge dem en förstklassig och lokal matupplevelse”, säger Jagdish Bhojwani, General Manager för Singapore Airlines i Norden.

AOC ser också partnerskapet med SIA som en ”perfect match”:
”Singapore Airlines är ett premiumvarumärke som vi gärna associeras med, och att laga flygplansmat är en rolig och lärorik utmaning. Vi vill båda skapa sensoriska helhetsupplevelser med våra mat- och flygupplevelser, och synergieffekten av partnerskapet är fantastisk”, säger köksmästare Søren Selin.

AOC i luften
AOC har utvecklat menyn exklusivt för Singapore Airlines och även om processen med att skapa flygplansmat är ny och annorlunda har det varit viktigt för restaurangens erfarna kock att restaurangens smak och utseende känns igen även på 10 000 meters höjd.

”Lokala säsongsråvaror, sensualitet, god smak och estetik kännetecknar maten på AOC, och för mig är det viktigt att bibehålla detta även i flygmenyn. Resenärerna ska känna att de serveras AOC:s mat. Det har varit en utmaning som har krävt många justeringar och överväganden innan vi har lyckats”, säger chefskocken Søren Selin, som kallar rätterna för en explosion av goda lokala smaker.

Allt smakar annorlunda i luften
När vi når högre höjder minskar vårt smak- och luktsinne avsevärt och det finns ett antal praktiska överväganden att ta hänsyn till när man förbereder mat som skall serveras på ett flygplan. Till exempel måste flygplansmat tillagas flera timmar före avgång och värmas ombord, och det finns ett antal hygien- och säkerhetskrav som komplicerar processen.
SIA och AOC:s gourmetmeny hade inte blivit verklighet utan nära samarbete och vägledning från cateringföretaget Gate Gourmet, som har bidragit med sin omfattande expertis inom området.

”Ett flygplanskök har inte alls samma flexibilitet som ett restaurangkök, och faktorer som kabintryck och flygplansbuller påverkar vårt smaksinne – mat smakar helt enkelt inte likadant på marken som i luften. Under de senaste månaderna har vi, tillsammans med AOC, experimenterat med olika metoder och gett input för att anpassa rätterna till flygförhållandena utan att kompromissa med kvaliteten”, säger Morten Tøfting Pedersen, köksmästare på Gate Gourmet Scandinavia.

Singapore Airlines europeiska cateringchef, som ansvarar för att säkerställa att flygbolagets höga krav och standarder för säkerhet, design och kvalitet uppfylls i all catering ombord, har också testat och smakat AOC:s rätter.

”Jag har varit i Köpenhamn vid flera tillfällen och tillsammans med Søren Selin och hans duktiga kockteam har jag granskat rätternas ingredienser, design och inte minst smaker. Jag är djupt imponerad och glad över att vi i sommar kan servera den här exceptionella menyn till våra passagerare, skapad av en dansk kock med två stjärnor i Guide Michelin”, säger Ben Kuang, European Catering Manager på Singapore Airlines.

AOC och SIA:s sommarmeny serveras för första gången den 1 juli 2024, då flygbolaget återvänder med dagliga flygningar mellan Köpenhamn och Singapore. Menyn kommer att serveras under en tremånadersperiod, därefter planerar Søren Selin och AOC att skapa en ny säsongsbetonad flygmeny för Singapore Airlines business class-passagerare.