Singleton & Tjogets nya matkoncept

Livets Goda 8 Nov, 2018
Mat och Restaurang Negativa smakupplevelser från barndomen kan följa med oss långt in i vårt vuxna liv. Men så behöver det inte vara. Som med så mycket annat handlar det om hur olika råvaror och smaker presenteras för våra sinnen, därför lanserar Singleton och Tjoget matkonceptet ”ANTIANTI by Singleton”. Här är målet att tillaga råvaror och smaker som de flesta av oss har haft svårt för i barndomen men på ett nytt och mer lättillgängligt sätt. Rätterna är komponerad av matprofilen Petter Bäcklund och de ackompanjeras av cocktails framtagna av Tjogets prisbelönta bartenders.



De flesta har starka smakminnen från sin barndom. Allt från att en grön oliv som fick munnen att snöra ihop sig, till att man kämpade med den sista broccolin på tallriken. Några smaker tar vi med oss från barndomen och förblir favoriter resten av livet. Och så finns det smaker som vi aldrig lär oss tycka om – även i vuxen ålder. Nu tar det skotska whiskymärket Singleton upp kampen mot dåliga smakminnen. Liksom gröna oliver är även whisky något som kräver lite mognare smaklökar. Därför lanserar Singleton och Tjoget matkonceptet ”ANTIANTI by Singleton”, där målet är att tillaga råvaror och smaker, som de flesta av oss har haft svårt för barndomen. Den här gången serveras de i ett nytt sammanhang, komponerat av kocken och matfotografen, Petter Bäcklund, som ska göra att gästerna upplever dem i ett nytt och bättre ljus.

ANTIANTI är en ordlek som anspelar på att omvärdera något som man tidigare inte tyckt om. På ”ANTIANTI by Singleton” kommer besökarnas smaklökar att utmanas genom att ge dem en upplevelse uppbyggt kring de smaker och råvaror som människor vanligtvis inte gillar som barn. En undersökning genomförd av Kantar Sifo visar att de vanligaste smakerna att inte tycka om som barn är mögelost, sill, sardeller, ostron och oliver.
Samtidigt svarar 55% att det som krävs för att lära sig tycka om en smak är att uppleva den i en god tillagning.

Petter Bäcklund kommer att ta fram tre små rätter, baserat på de smaker som upplevs svåra att tycka om. Tillsammans med smårätterna kommer det att serveras två välkomponerade Singleton-cocktails framtagna av Tjogets bartenders, som blivit utsedda till bland de bästa i världen. Drinkarna är framtagna för att komplettera rätterna.

”Bortser man från musik, är det få saker som kan framkalla minnen som smaker och dofter. Och jag tror att alla någon gång upplevt hur dåliga minnen kan framkallas när man känner smaken av en viss råvara. Det kommer bli en spännande utmaning att försöka förändra människors uppfattning om olika råvaror genom en ny och annorlunda presentation, “säger Petter Bäcklund.

Whisky för noviser
På samma sätt som vissa råvaror kräver en mogen och välutvecklad smak visar Kantar Sifos undersökning också att 6 av 10 i åldrarna 18-22 associerar whisky med "vuxen" och att de inte uppskattade smaken första gången de provade den.

”Det är intressant att minnen från vår barndom ofta präglar även smakpreferenserna som vuxen. Ofta har man en vag idé om att det är något man inte tycker om. Kanske drack ens morfar en rökig whisky vars doft man inte uppskattade. Whisky är faktiskt för alla, om den introduceras på rätt sätt. Speciellt en whisky som Singleton, som är mjuk, rund och lite söt. Det är en utmärkt whisky för att introduceras till whiskyvärlden,” säger Maria Vegeberg Gram, Senior Luxury & Scotchs C & E Manager hos Diageo Reserve.

”ANTIANTI by Singleton” kommer till Tjoget i Stockholm den 21/11 och till Lidkoeb i Köpenhamn den 28/11.

Man kan boka biljett till ”ANTIANTI by Singleton” i Stockholm på länken;
https://billetto.se/sv/e/antianti-by-singleton-biljetter-316912

Och i Köpenhamn på länken;
https://billetto.dk/da/e/antianti-by-singleton-billetter-317370/.

Pop-up-restaurangen är öppen kl. 17.30-19.00 och menyn kostar 250 kronor. I priset ingår tre mindre rätter och två
cocktails.


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet