1

Sinnebilden av Toscana – Arista alla Fiorentina & Chianti Classico från Ricasoli

I Toscana är det närmast en högtidsrätt som gärna serveras under julen, den helstekta kotlettraden som får sin distinkta karaktär av citronskal, vitlök, fänkålsfrön, rosmarin och kryddnejlika. Men den urläckra rätten gör sig året om, särskilt när det serveras bättre Chianti därtill vilket vinhuset Ricasoli om någon sannerligen bemästrar. Köttet som du lägger på ett galler i ugnen och vänder med jämna mellanrum släpper från sig sin saft som droppar ner på de tärnade grönsaker som du har under. Tro oss, du kommer älska denna fantastiska rätt som må kräva lite tid men på inga sätt är svårlagad!

Recept

4-6 personer

Ingredienser
1 kg benfri kotlettrad (vi valde Nibble Gårdsgris)
1 knippe rosmarin
2 vitlöksklyftor
Skal från en citron
2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk mald kryddnejlika
salt, svartpeppar, olivolja

Grönsaker
Välj dina favoriter som har en god uppsugningsförmåga. Vi valde aubergine, zucchini och potatis

Tillbehör
Stektermometer, aluminiumfolie

Så här gör du

Börja med att sätta ugnen på 200 C. Finhacka vitlök och rosmarin, riv citronskalet och mixa fint med fänkålsfrön, kryddnejlikan, salt och peppar. Använd en vass knivsudd till att sticka små jack i kotlettraden i vilka du trycker ner kryddmixen. Sprid över hela köttbiten. Salta köttet och hacka lite extra rosmarin som du smetar in i den.

Tärna grönsakerna du valt och lägg i en långpanna med olivolja och salt. Ställ in i ugnen och ett galler ovanför där du lägger köttbiten. Stick även in köttermometer om du inte är en hejare på att plocka i exakt rätt ögonblick. I detta fall är det 70 C innertemperatur. Stek köttbiten tills du närmar dig rätt temperatur, vänd ofta i början så att hela biten får fin färg. Utnyttja gärna vätskan som blandar sig med grönsakerna till att från och till ösa köttet med. Efter att köttet börjat ta färg så sänk temperaturen ner till strax under 150 C så den får jobba mer långsamt.

När du nått 69 C så ta ut och slå in kotlettraden i folie och låt vila 10 minuter. Låt grönsakerna fortsätta i ugnen och höj temperaturen något. Köttsaften som bildas häller du över grönsakerna precis innan servering och när du skivar upp. Rätten är så saftig i sig att du inte behöver någon sås!

Vinet

2017 Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva från Ricasoli

(art.nr. 2723, 159 kr, 90 LGP)
Det blåser tydliga toskanska vindar i 2017. Först är det lavendeln som hintas innan vinet efter en stunds luftande övergår till blommande rosmarin. Sangiovesefrukten är rödbärigt transparent med körsbären i spetsen, något man inte ska ta för givet i den varma årgången, och allt backas upp av fatnyanser och violpastill. 18 månader på fat, 500-liters och större botti, har gett en diskret och inbjudande nötighet med höstfuktiga inslag, lite tobak, kaffe och en touch torkad plommonfrukt. Körsbären är av det syrliga och saftiga slaget, örtagården är väl representerad och tanninerna smeker men har ändå klös. Och så var det ju då den där läckert flirtiga syran som man bara måste älska.

Till maten
Arista alla Fiorentina inkapslar känslan av Toskana perfekt; örterna, grönsakerna, vitlöken, citronen, det rostade köttet. Tillsammans blir det till själva sinnebilden av regionen och redan där bara vet du att en bättre Chianti Classico kommer bli till det perfekta mötet. Bägge drar fördelar av varandras närvaro, vinet blir än mer juicy, maten än fräschare om det nu var möjligt och så kan man inget annat än älska hur väl örter i mat och vin samspelar. Inte så mycket mer att orda om detta möte – just do it!

Vinet finner man på Systembolaget här, i såväl hel- som halvflaska >>>