Sist ut, men Islagrad Rothpils fullkomligt briljerar!

Livets Goda 4 May, 2018
Whisky och Bourbon Mariestads Islagrad Rothpils är den åttonde och sista utgåvan i Mariestads limiterade ölserie. Smakresans destination, som nåddes med historiska flygplanet DC-3:an Daisy, och inspirationen till ölen är Berlin, staden där Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson utbildade sig till bryggmästare och upptäckte sin passion för öl. Islagrad Rothpils är en tysk pilsner och ölen är unikt framställd med metoden islagring, vilket betyder att man vid lagring går under ölets frystemperatur. Metoden fryser bort vatten i produkten, vilket absorberar en del oönskade aromer och samtidigt höjer alkoholhalten, och detta resulterar i en ”renare smak”. Veckans WB-Tips är således Mariestads Islagrade Rothpils.

Whisky & Bourbon om Mariestads Islagrad Rothpils
Ahh… vad snyggt Mariestads gör det här!
Kliv förbi eventuella ölnördmentaliteter och fröjdas av den kanske elegantaste utgåvan i denna serie som släppts, den åttonde i ordningen nu.
En tjock, tät och ihållande skumkrona lägger sig ömt i glaset och under denna framträder en transparent, bärnstensfärgad öl. Aromen som sippar upp påvisar omedelbart att det är en komplex bryggd vi har att göra med och gominsteget förstärker det intrycket. En lätt brödig ton med smaker av aprikos, pomerans, kanderad apelsinzest, sirap och malört  tar plats och kompletteras med hintar från avrostade kaffebönor, läcker stenkross och rostade malttoner. Mittpaletten är generös, intensiv och färgad av humlebeska och med en syra som är rik men samtidigt timid i krispigheten.
Avslutet lämnar oss med smakfull, torr beska… länge.

I en öl som denna så finns det inga utrymmen för misstag. Det har inte heller bryggmästare Bengtsson gjort utan här är det stilfullt, elegant, komplext, balanserat och rakt igenom förbaskat gott. Känslan som fyller oss är något i stil med en legering av pilsner och ale.

Islagrad Rothpils avslutar serien på ett mycket ärofyllt och värdigt vis!

95 poäng / Whisky & Bourbon

Lansering på Systembolaget den 2 maj
Mariestads Islagrad Rothpils finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 2 maj lanserades den i Systembolagets beställningssortiment.

Artikelnummer: 82939-01
Pris: 219 kr

Ölen kan ni beställa här >>

Vill du läsa mer om Richard Bengtssons Islagrade Rothpils och ta del av Filip Fasténs (Årets Krögare 2018) matchade recept till ölen?

Läs artikeln här >>

Vill du läsa mer och fördjupa dig om Richard Bengtssons tidigare brygder från Den Stora Smakresan? 

Ladda ner Whisky & Bourbons Special om Den Stora Smakresan här >>

Se Den Stora Smakresan på Mariestads Youtube-kanal

Följ med på Den Stora Smakresan och Richard Bengtsson när han flyger till Berlin. På Mariestads YouTube-kanal får du se när Richard inspireras av att flyga som man gjorde för 60 år sedan och av Berlins street-scen och hur öl influerat denna metropol.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet