Hem NyheterNyhet WB Sista 12-åriga japanska maltwhiskyn på länge

Sista 12-åriga japanska maltwhiskyn på länge

av Livets Goda

Allt fler nya japanska whiskydestillerier dyker upp. Oftast är det anrika saké- och shochu-hus som hakar på whiskytrenden och bygger ut till en whiskydel. Kurayoshi Distillery som fick sina whiskypannor 2015 har rötterna i Matsui Shuzo grundat 1910.

Matsui är Tottori-prefekturens äldsta företag med över 100 års erfarenhet av dryckesproduktion. Destilleriet ligger mittemellan Japans kulturhuvudstad Kyoto och Hiroshima. Grundaren Kauro Matsui har planerat sin whiskysatsning i flera år. Maltsprit har köpts från andra destillerier i Japan och lagrats på egna bourbonfat inköpta från USA. Sedan har man väntat på att det egna destilleriet ska komma igång.

I samband med destilleriets öppnande började man sälja whisky från fatlagret. Det är ju kostsamt att tillverka whisky, därför är det viktigt med inkomster.

– Vi säljer nu ut det gamla fatlagret under staden Kurayoshis namn, säger Kauro Matsui. Singelmalten vi gör själva har familjenamnet Matsui. Och så har vi en blended whisky som heter Tottori efter prefekturen.

För den som vill uppleva 12-årig japansk maltwhisky finns nu chansen men lagret är inte obegränsat.
– Beroende på hur försäljningen går kommer den 12-åriga maltwhiskyn att räcka 2-3 år till, förklarar Kauro Matsui. Sedan är det slut.

Kurayoshi 12 år har en mousserande doft av äpplen. Smaken är mild och vinig med örtiga toner och äppliga estrar. Eftersmaken är läskande lättsam. Väldigt frisk och trevlig i stilen, hälsar Kauro Matsui.

Kurayoshi 12 år 43% säljs i Systembolagets beställningssortiment. Artikelnummer 40547. Pris 974 kr.

På Systembolaget finns också Kurayoshi 8 år och 18 år samt Matsui Mizunara Cask som är den första releasen från det egna destilleriet.

RELATERAD LÄSNING