Hem Vinvärlden Sista dropparna av A Quo 2017

Sista dropparna av A Quo 2017

av Livets Goda

I slutet av december 2019 så hittade äntligen Maremma producenten Montepelosos viner på Systembolaget, dessutom till för årgången mycket fördelaktiga priser. Det imponerande “instegsvinet” A Quo klockar in på det facila priset om 199 kr, och kvalitén är…. ja, läs själv! Endast 130 flaskor finns kvar innan denna årgång begravs i historieböckerna.

Montepeloso ligger i Suvereto i Toscanas sydvästra kustdelar och bakom kulissen hittar vi den skolade historikern och företagets vinmakare Fabio Chiarelotto som köpte den då 6 hektar stora egendomen 1998 tillsammans med Silvio Denz Ch Faugeres, som kan ses som en engagerad ägare i bakgrunden. Första årgången för vinerna överhuvudtaget var 1994.

Fabio i sig själv är en mycket personlig vinmakare som vid en första bekantskap kan te sig ska vi säga mycket bohemisk, men vi har träffat Fabio många gånger sedan lång tid tillbaka och han har en oerhörd förmåga för precision och noggrannhet. Han lämnar absolut ingenting åt slumpen, och det han kan påverka åt rätt håll, i vingård och källare, påverkar han.

Chefredaktör Enquist om 2017 A Quo

Nr 79296 / 199 kr / 91 LGP
Födelseåret för detta vin var 2008 och det är ett behagligt och charmigt insteg i Montepelosos värld. Ett exempel på hur lättsinnigt luftigt ett vin kan uppföra sig i denna varma region i de rätta vinmakarhänderna, och samtidigt ha substans och djupare lager. På ytan omedelbart dansant disco, i melodin melankolisk, djupare soul. En sann vardagskompis för såväl ytligare som djupare snack.
I årgången 45% montepulciano, 30% cabernet sauvignon, 15% marselan och 10% alicante bouschet. Lagras 12 månader i två gånger använda franska fat och får efter det 12 månaders vila i butelj.  Produktion på 60 000 buteljer per år.

Vinet beställer man via Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING