Hem Vinvärlden Sista flaskorna av årgång 2007 Mazzano från Masi – nu tillgängligt via beställningssortimentet

Sista flaskorna av årgång 2007 Mazzano från Masi – nu tillgängligt via beställningssortimentet

av Livets Goda

Mazzano hör till Masis cru-viner och är i mångt och mycket en referens på hur bra Amarone de facto kan bli i rätt händer. 2011 och 2012 är de aktuella årgångarna som säljs på Systembolaget, men nu har importören VinUnic även lagt in årgång 2007 på beställningssortimentet (tidigare privatimport) för att ni läsarna enklare ska kunna komma åt de sista flaskorna som finns av detta vin i årgången.

Just Mazzano går långt tillbaka och omnämns redan på 1200-talet för sina kvalitativa egenskaper. Läget klättrar uppåt drygt 400 meters höjd i Negrar-kommunen och har sedan 50-talet varit en betydelsefull mark för Masi. Vad vi på Livets Goda tycker om 2007 Mazzano utläser ni nedan.

Livets Goda om 2007 Mazzano från Masi

Ett vin som ändrar skepnad vid varje sniff, varje klunk, är ett stort sådant. Masis nollsjua Mazzano hör definitivt till den kategorin för det är en spektakulär resa man bjuds in till. De snart tretton åren gör inte särskilt mycket väsen av sig även om vissa mognadshintar börjar skönjas. Som de orientaliska kryddorna, tobaken, undervegetationen och den torkade fruktigheten, allt snyggt inlindat i sandelträ, mörk choklad och torkad lavendel. Särskilt den sista väcker minnen till syslöjden och lavendelpåsarna som man stolt tog med sig hem för placering i klädskåpet. Smaken är en värdig uppföljare till doftskådespelet. Inte den mest maffiga och koncentrerade Mazzano vi provat men definitivt en av de mest strama och förfinade. Det har mer gemensamt med ett stort rött vin än ett med appassimento-druvor även om det aldrig råder någon som helst tveksamhet kring vad som är i glaset. Först en initial sälta som snabbt övergår i en häftigt intensiv plommon- och körsbärstät profil med tydligt torr karaktär, jordiga nyanser, diskret bitterhet (det heter ju inte Amarone för inte) och skönt närvarande tanniner som biter fast fint. Starkvinstoner flyktar förbi i form av ett och annat russin men det är rödvinsstrukturen som håller i taktpinnen. Avslutet med sitt kryddiga fäste vägrar släppa greppet om gommen och vi konstaterar att viner som Mazzano är anledningen till att vi älskar vin.

95 LGP

Ett vin att följa i många år och om det korkas upp idag så följ flaskan en lång kväll för det är en minnesvärd resa och utveckling i glasen. Börja med en hängmörad ryggbiff som endast saltas, servera med hemfriterade pommes. Avsluta med en 36 månaders parmesan. Stora viner behöver inte mer än så.

De sista buteljerna av denna strålande årgång finner ni nu på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING