Hem Vinvärlden Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

av Livets Goda

Livets Goda om Clarendelle Rouge 2012 (art.nr 3147, 159 kr), 91 poäng
”Det är vår skyldighet som vinmagasin att rekomendera detta vin”

I denna årgång minskade man andelen merlot till fördel för cabernet sauvignon och cabernet franc och det har gett vinet en framtoning med mer animaliska nyanser i vindarna av tobak, vegetal kryddighet, ceder, toner av kaffe, vällustig småmörk vinbärsfrukt och tydliga toner av cassis i en snyggt bäddad mineralisk säng.

I jämförelse för ca 6 månader sedan har vinet knutit sig mer, men ingen fara, med dekantering öppnar det upp sig och den stora skillnaden efter detta är att just cassis-frukten dominerar mer, på ett snyggt och elegant vis. Sötman i frukten har också fått en ny, bra och balanserat bredare dimension. Stringensen finns där och den silkigt strama tanninstrukturen sitter där den ska.

Det är ett långlivat vin också kan vi nu med bestämdhet konstatera. 10 år till i källaren utan problem, men, och vi skriver men, den fräschör som frukten besitter idag i sitt unga tillstånd är synd att missa. Ja, det är synd om ni missar detta vin överhuvudtaget. Det är klassiskt, det är Bordeaux ut i fingertopparna och det är bra!

Clarendelle Rouge 2012 får våra innersta rekommendationer. Skrev vi att det kostar gratis?

Dekantera 1 timma och servera svalt

Hitta Clarendelle Rouge 2012 i din butik här >>

Livets Goda om Clarendelle Rouge 2011 (magnum) (art.nr 3147, 349 kr), 92 poäng”Storartad årgång”
Våren detta år var den torraste sedan 1949 och det torra och varma vädret sparkade igång blomningen extremt tidigt, 3 veckor tidigare än normalt för att vara exakt. Men på grund av lite småregn här och var bibehölls balansen i fruktens tillväxt och mognad. September var överlag solig och torr och vid skörd var druvorna i högform. Storartad årgång av vinet. Bra balans mellan alla aspekter. Känns homogent och komplett. Drickvänligt idag men stor lagringspotential. 
Druvblend: 78% merlot, 17% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc.

Clarandelle Rouge 2011 på magnum kan ni beställa här >>

Nyfiken på att läsa mer om Clarendelle;
Ur arkivet: 10 årgångar Clarendelle Rouge, 2005 – 2014 >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING