Montepeloso har sin hemvist i Suvereto, Maremma, i Toscanas sydvästra kustdelar. Vinmakare är Fabio Chiarelotto som köpte egendomen 1998, då 6 hektar stor. Densiteten i vingårdarna ligger i snitt på 7 500-8 500 rankor per hektar. De yngsta vingårdarna är runt 6 år, de äldsta 55 år och jordmånen består av flinta, kalksten och kisel i fossilerad lera. Totalt omfattas egendomarna idag av 30 hektar runt omkring staden Suvereto, varav 15 hektar är planterade med vin. Fabio gör många selekteringar i varje årgång och jobbar med 400, 500 och 600 liters tonneaux och mindre barrique.
Om årgången 2019 säger Fabio själv: ”Efter den svåra 2017-årgången med den stora värmen och avsaknaden av regn, måste vinstockarna på något sätt återhämta sig i årgång 2018 från den väderchocken. 2019 hade vi bra regn under vintern och våren. Blomningen var jämn. I början av sommaren var temperaturen inte för hög, vi hade lite regn igen vilket gjorde att vinstockarna inte led. I juli och augusti steg temperaturerna, men nätterna var ganska svala, vilket resulterade i ny hydrisk stress men den fysiologiska mognaden var lite långsammare. Det innebar att vi skördade lite senare än vanligt, från 8 september till 3 oktober, frukten var mogen utan att ta steget till övermognad. Sammanfattat gav det viner med lite större men mjuka tanniner och mer saftiga viner med en bra och omedelbar drickbarhet.”
2022 släpptes årgång 2019 av vinerna Nardo, Gabbro, Eneo och A Quo, av vilka det finns fåtalet flaskor kvar av Nardo och Eneo i årgången. Nedan kan ni läsa vad Livets Godas chefredaktör Anders Enquist skrev om vinerna.
2019 Nardo IGT Costa Toscana
Nr 76727 / 699 kr / 97
Här lyder druvblenden 65% sangiovese 25% malvasia nera, 5% montepulciano och 5% alicante och Nardo har en vacker vitalitet och en mer ljusbärighet i sin mörka, sobert sötade grundskymning. Även det mineraliska underlaget bjuder på blodcitruslyster som ger vinet en något kargare men tillika elegant och sirligt tannindriv. Det vegetala drivet är välspelande med parfym i lavendel och rosmarindragen. En komplex årgång med elegant feminin grace i kraften och attraktivt inbjudande i sin ungdomlighet. En skönhet med djup och lyster.
Druvorna skördades mellan 11 september och 2 oktober från 25 till 40 år gamla vinstockar, planterade på silex och fossiliserad lera på en höjd av 80 meter över havet. Temperatur kontrollerad jäsning och macerationen varade beroende på druva i 18–23 dagar med skalkontakt. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska tonneaux och slutlagringen under 8-9 månader i en blend av franska tonneaux och barriques, varav 60% nya. Slutligen 10 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 3 400 buteljer.
2019 Eneo IGT Costa Toscana
Nr 76415 / 349 kr / 94
65% sangiovese, 15% malvasia nera, 15% montepulciano och 5% alicante i årgången som ger oss en mycket inbjudande och attraktiv ungdom. Frukten med sina maritimt präglade körsbär, björnbär, fikon och plommon är djupt mogen och bjuder på underbara lakrits, viol och lavendelhintar i sötman. Viss fuktig tobak skymtar långt in i bakgrunden och det ligger en tät ton och koncentration, samtidigt finns fina andningshål från det mineraliska fästet som just öppnar upp och luftar vinet. Tanninerna är markerande men attraktiva i drivet och vinets avslut har ett bra frukthäng med greppande kryddighet och stort smakomfång. Eneo är mycket och rik på omfång, men samtidigt elegant radiovänligt i sin gång.
Druvorna skördades mellan 5 september och 3 oktober från vinstockar som är mellan 12 och 50 år gamla, planterade på silex och fossiliserad lera på en höjd av 60 till 90 meter över havet.
Temperatur kontrollerad jäsning och macerationen varade beroende på druva i 10–25 dagar med skalkontakt. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska barriques och slutlagringen under
12 månader i två och tre gånger använda fat. Slutligen 8 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 27 000 buteljer.