Självdiagnoser hinder för svenskarnas hälsovanor

Livets Goda 9 Jul, 2018
Övrigt En Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att många svenskars hälsovanor kan hållas tillbaka av självdiagnoser och negativt tänkande. Var fjärde svensk menar att de inte kan träna till sin fulla kapacitet på grund av en fysisk eller psykisk åkomma. Av dessa går dock var tredje helt på egen diagnos – inte på vad en läkare, sjukgymnast eller motsvarande sagt. Samma beteende återkommer vad gäller matvanor; många avstår från vissa livsmedel på grund av en självdiagnostiserad intolerans.

I undersökningen anger nästan var femte (18%) svensk att de har en åkomma eller intolerans som hindrar eller försvårar för dem att äta allt. Av dessa har bara tre av fem (56%) fått en faktisk diagnos bekräftad av en dietist eller motsvarande.

Samma gäller motion, var fjärde (24%) svensk uppger att de har personliga begränsningar som hindrar dem från att träna fullt ut. Här går var tredje (35%) helt på vad de själva känner, inte på vad en sjukgymnast eller läkare ordinerat. Fler män än kvinnor sätter sina egna diagnoser när det kommer till träning: 39 procent av männen jämfört med 32 procent av kvinnorna.  

  • I läkarvärlden talar man om ”Nocebo”, som är motsatsen till placebo och handlar om en negativ förväntningseffekt på ett visst beteende. Man ska naturligtvis inte bara köra på om man känner av en åkomma – men då är det viktigt att gå till en dietist, läkare eller motsvarande för att fastställa orsaken. Många som inte äter varierat eller rör på sig tillräckligt blir snabbt trötta och svaga så det gäller verkligen att se till så man inte hamnar i en ond spiral i onödan, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Kan även hindra viktnedgång
Av samma undersökning framgår att nära tre av fyra (72%) svenskar vill gå ner i vikt. Nära var femte (16%) vill gå ner 11 kg eller mer.

Av de som vill tappa kilon menar nära en femtedel (18%) att de har en åkomma eller intolerans som hindrar dem från att äta allt. Av dessa har tre av fem (59%) har fått en faktisk diagnos som bekräftar situationen – resten går på vad de själva känner. Var fjärde (26%) svensk som vill gå ner i vikt uppger att de inte kan träna till sin fulla kapacitet. Av dessa går en tredjedel (35%) på vad de själva känner och inte på vad en läkare eller sjukgymnast sagt.

Från undersökningen:
Har du en fysisk eller psykisk åkomma/intolerans som hindrar eller försvårar för dig att träna till din fulla kapacitet?
Ja                                                                                                         24%
Nej                                                                                                        72%
Vet ej                                                                                                    4%

Om ja, har du fått en faktisk diagnos på detta av en läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande eller går du på vad du själv känner?
Jag går på vad jag själv känner är bra för mig                                          35%
Jag har fått en diagnos av läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande    62%
Vet ej                                                                                                    2%

Har du en fysisk eller psykisk åkomma/intolerans som hindrar eller försvårar för dig att äta allt?
Ja                                                                                                         18%
Nej                                                                                                        80%
Vet ej                                                                                                    2%

Om ja, har du fått en faktisk diagnos på detta av en läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande eller går du på vad du själv känner?      
Jag går på vad jag själv känner                                                               42%
Jag har fått en diagnos av läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande    56%
Vet ej                                                                                                    2%

 


Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018

We & Wine förstärker sin produktportfölj med Loireproducenten Joseph Mellot

Vin Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen…
14 Sep, 2018

Stort intresse för hälsosam kost bland unga

Mat och Restaurang En färsk Sifo-undersökning från Greenfood, en av Nordens ledande livsmedelskoncerner…
14 Sep, 2018

Rökig lager gör debut på Nils Oscar

Whisky och Bourbon På Nils Oscar brygger de klassisk öl i modern stil…
13 Sep, 2018

Ny studie visar: Hälften av svenskarna lagar mat hemma varje dag Kvinnor lagar mat oftare - män tycker att det är roligare

Mat och Restaurang Hälften av svenskarna lagar dagligen mat hemma enligt en ny…
13 Sep, 2018
Artikelarkivet