Självdiagnoser hinder för svenskarnas hälsovanor

Livets Goda 9 Jul, 2018
Övrigt En Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att många svenskars hälsovanor kan hållas tillbaka av självdiagnoser och negativt tänkande. Var fjärde svensk menar att de inte kan träna till sin fulla kapacitet på grund av en fysisk eller psykisk åkomma. Av dessa går dock var tredje helt på egen diagnos – inte på vad en läkare, sjukgymnast eller motsvarande sagt. Samma beteende återkommer vad gäller matvanor; många avstår från vissa livsmedel på grund av en självdiagnostiserad intolerans.

I undersökningen anger nästan var femte (18%) svensk att de har en åkomma eller intolerans som hindrar eller försvårar för dem att äta allt. Av dessa har bara tre av fem (56%) fått en faktisk diagnos bekräftad av en dietist eller motsvarande.

Samma gäller motion, var fjärde (24%) svensk uppger att de har personliga begränsningar som hindrar dem från att träna fullt ut. Här går var tredje (35%) helt på vad de själva känner, inte på vad en sjukgymnast eller läkare ordinerat. Fler män än kvinnor sätter sina egna diagnoser när det kommer till träning: 39 procent av männen jämfört med 32 procent av kvinnorna.  

  • I läkarvärlden talar man om ”Nocebo”, som är motsatsen till placebo och handlar om en negativ förväntningseffekt på ett visst beteende. Man ska naturligtvis inte bara köra på om man känner av en åkomma – men då är det viktigt att gå till en dietist, läkare eller motsvarande för att fastställa orsaken. Många som inte äter varierat eller rör på sig tillräckligt blir snabbt trötta och svaga så det gäller verkligen att se till så man inte hamnar i en ond spiral i onödan, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Kan även hindra viktnedgång
Av samma undersökning framgår att nära tre av fyra (72%) svenskar vill gå ner i vikt. Nära var femte (16%) vill gå ner 11 kg eller mer.

Av de som vill tappa kilon menar nära en femtedel (18%) att de har en åkomma eller intolerans som hindrar dem från att äta allt. Av dessa har tre av fem (59%) har fått en faktisk diagnos som bekräftar situationen – resten går på vad de själva känner. Var fjärde (26%) svensk som vill gå ner i vikt uppger att de inte kan träna till sin fulla kapacitet. Av dessa går en tredjedel (35%) på vad de själva känner och inte på vad en läkare eller sjukgymnast sagt.

Från undersökningen:
Har du en fysisk eller psykisk åkomma/intolerans som hindrar eller försvårar för dig att träna till din fulla kapacitet?
Ja                                                                                                         24%
Nej                                                                                                        72%
Vet ej                                                                                                    4%

Om ja, har du fått en faktisk diagnos på detta av en läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande eller går du på vad du själv känner?
Jag går på vad jag själv känner är bra för mig                                          35%
Jag har fått en diagnos av läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande    62%
Vet ej                                                                                                    2%

Har du en fysisk eller psykisk åkomma/intolerans som hindrar eller försvårar för dig att äta allt?
Ja                                                                                                         18%
Nej                                                                                                        80%
Vet ej                                                                                                    2%

Om ja, har du fått en faktisk diagnos på detta av en läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande eller går du på vad du själv känner?      
Jag går på vad jag själv känner                                                               42%
Jag har fått en diagnos av läkare/dietist/sjukgymnast eller motsvarande    56%
Vet ej                                                                                                    2%

 


Zacapa NUET - en solo dining-upplevelse

Mat och Restaurang I en tid när vi delar på allt, till och…
21 Feb, 2019

Löfbergs dubbelt nominerade till PR-pris

Övrigt Idag presenterades de nominerade till Nordic Digital PR Awards 2018.…
21 Feb, 2019

Receptinspiration - Lyxig chipsbricka

Mat och Restaurang Importören Nigab bjuder här på ett enkelt och lyxigt snacks…
21 Feb, 2019

Fyra drinkrecept till Margaritans dag

Whisky och Bourbon Nu på fredag den 22 februari uppmärksammas Margaritans dag världen…
21 Feb, 2019

Unika viner från La Spinetta i Winefinders lager

Vin Noshörningen är tillbaka. Nu har Winefinder fyllt på butiken med…
21 Feb, 2019

Ny rapport om alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre

Övrigt En ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Svenska Läkaresällskapet,…
21 Feb, 2019

Green & Black´s lanserar 10 ekologiska chokladkakor

Övrigt Smak och kvalitet står i fokus när Green & Black’s…
20 Feb, 2019

Mat.se öppnar veganbutik

Mat och Restaurang Mat.se har sedan starten 2012 haft siktet inställt på hållbar…
21 Feb, 2019

Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino 2018 i det fasta sortimentet från den första mars

Vin Den första mars lanseras Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino årgång…
20 Feb, 2019

Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François…
20 Feb, 2019

Efter fem års nedgång i svensk sjömatskonsumtion – trenden bruten

Mat och Restaurang De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år…
20 Feb, 2019

Château Laville Bordeaux Supérieur från årgången 2015 hos Winefinder

Vin Direkt från Bordeaux kommer denna generösa Bordeaux Superiéur från årgången…
20 Feb, 2019

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019
Artikelarkivet