Åter i lager! – Sjörövarrom med stil – 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

 

Livets Goda om J Bally 7 Ans Pyramide
J Bally 7 är en perfekt rom när du vill ha något i glaset som busar lite med dig samtidigt som det finns komplexitet och ödmjukhet. Vi kallar den en ljusare rom med mörk botten, vi kallar den en gentlemannamässig sjörövarrom med stil och attraktiv dragning. Det finns en bra skjuts men det slår aldrig över. Det finns ett bra bett, men det gör aldrig ont då vi har hög viskositet och silkig grundstruktur. Synergin mellan frukt, sötman från sockerrören och fat är mycket lyckad; inslagen av syrlig citrus- och körsbärsfrukt, röda äpplen och agave med sötma färgat av tofféevanilj och kakaochoklad behandlas respektfullt men synligt av bourbonfaten som står för lagringen, och dessa ger även denna rom ett skönt kryddbett i finishen som har bra längd. Sötman klibbar aldrig heller utan har en bra torr stringens rakt igenom hela vägen ut. Är man inne på cigarr-temat så säger vi att viss rom kräver en rejäl, fet cigarr, J Bally tas med en kvalitativ cigarill till.

J Bally är en underskattad rom!

91 poäng / Livets Goda

J Bally 7 Ans Pyramide
Nr 10306, (70 cl), 469 kr
Martinique, Frankrike

 

Produkten finns även på hyllan i 108 Systembolagsbutiker, om rommen finns i just din butik kan du se här >>

Serveringstips
Drick gärna den här i ett bourbonglas tillsammans med en stor isbit, eller varför inte servera den till nygjorda, frasiga våfflor med glass och smält mörk choklad samt färska bär.

Produktion
J Bally producerar endast rhum agricole, dvs rom som görs av saften från pressade sockerrör. Denna saft jäses till ett slags sockerrörsvin som sedan destilleras och lagras minst 7 år på bourbonfat

Producent
I mitten på 1800-talet bosatte sig Baron de Lajus och hans familj i staden Carbet på Martinique. De grundade Lajus plantation, men var tvungna att överge sina ägor i samband med vulkanen Montange Pelées utbrott 1902, som resulterade i att över 30 000 personer omkom och öns ekonomi slogs i spillror. Jacques Bally köpte upp egendomen 1917 och startade romtillverkning. Firman drivs än idag av familjen Bally, men ägs av det privata franska spritföretaget La Martiniquaise.