Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang SJs bistro blir ännu grönare

SJs bistro blir ännu grönare

av Livets Goda

SJ förstärker den ekologiska och hållbara profilen i bistroutbudet ytterligare. Frukosten blir vegetarisk och frukostboxen innehåller betydligt mindre plast än tidigare. Och nya rätter med ekologiska och närodlade råvaror gör entré i bistron.

Från den 1 november blir frukostboxen på SJs tåg ännu härligare. Den kommer inte att innehålla några köttprodukter utan blir vegetarisk plus att den innehåller mjölk och ägg. Dessutom försvinner en hel del av plasten i boxen, och den ersätts med träbestick, påläggstråg och yoghurtbägare i kartong och portionsinpackningen för ost och bröd tas bort. Naturligtvis går det bra att välja vegan/gluten-/laktosfri frukost även i fortsättningen.

– Att byta ut plasten är ett viktigt men samtidigt svårt jobb. Vi måste hålla hög hygienisk standard och vår mat ska tåla att kuska runt på tågen. Men nu har vi lyckats hitta en rad förbättringar som gör att vi minskar plastanvändningen avsevärt, det är ett viktigt steg på vägen, säger Johan Hallström, ansvarig för sortimentet i SJs bistro.

Under hösten har sortimentet i SJs bistro återgått till ett mer normalt utbud än vad som kunnat erbjudas under pandemin. Dessutom har två nya rätter introducerats, båda baserade på ekologiska och närproducerade råvaror och tillagade av SJs partner Kalf & Hansen. Den ena är en ekologisk caesarwrap med ekologisk kyckling från Reko, ost från Sju gårdar i Uppland, smör från Hedemora samt vitkål och potatis från Wålstedts gård i Dala-Floda. Den andra rätten är en ekologisk falafelsallad med falafel på svenska gula ärtor, quinoa odlad i Skåne och på Gotland, morot från Wålstedts gård och chili odlad i Enköping.

– Det är jätteroligt att kunna presentera de här nya fräscha rätterna som är just det som många av våra kunder efterfrågat. Allt fler vill äta mer ekologiskt, inte minst för att det ofta är både godare och nyttigare. Att dessa rätter också innehåller närodlade råvaror är en rejäl bonus, och det är väldigt spännande att få erbjuda både quinoa och chili från Sverige, säger Johan Hallström.

SJs frukostbox ingår i 1 klass på SJ snabbtåg med avgång före klockan 09.00 och serveras vid sittplatsen. Resenärer i 2 klass på SJ snabbtåg eller SJ Intercity med servering kan förbeställa frukosten och hämta den i bistron. För resenärer i 2 klass Lugn på snabbtåg med avgång före klockan 09.00 ingår en enklare frukost som hämtas i bistron.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING