Hem Vinvärlden Sju italienska rödviner för veckans alla middagar

Sju italienska rödviner för veckans alla middagar

av Livets Goda
Under 150 kr

2014 Brancaia TRE
Toscana / Italien / Brancaia / 750 / Nr 75501 / 134 kr / 91 LGP
God och inbjudande från början till slut. Kryddig med transparent kraft. Smaker av lakritssälta, örter, körsbär, tobak, fat och lavendel i ren mineralisk tanninstruktur. Bra längd med bibehållen frukt och en stringens av röd fräschör. Gott temperament och bra styrning. En riktigt snygg årgång från producenten och igen, mycket gott!
Johan Lidby Vinhandel

2013 Nipozzano Chianti Rùfina Riserva
Chianti Rúfina / Italien / Marchesi Frescobaldi / Nr 2969 / 139 kr / 88 LGP
Ett enklare, men tämligen gott vin. Ceder, kryddor, fat och en syrlig rödfruktighet med en torr, stram tanninstruktur. Adderande inslag av soltorkade tomater, örter och körsbär.
Spendrups Bryggeri AB

2015 Brancaia Chianti Classico
Chianti Classico / Italien / Casa Brancaia / Nr 70725 / 149 kr / 91 LGP
Elegant vin i modernt fruktsnitt med perfekt balanserad mörk fruktsötma, med inslag av en rödare syrlig frukt i klassiskt utförande i sin ungdoms spänst. Den rena frukten är bevarad, de syrliga körsbärsinslagen har fått en elegantare och rundare ton utan att tappa fokus. Kryddan sitter liksom de småfuktiga tobakstonerna med kaffehint. Ödmjukt motstånd i mjuka tanniner och varsam mineralitet. Det är elegant, gott och stilfullt.
Johan Lidby Vinhandel AB

 

Kring 300 kr

2008 Borgogno Barolo Riserva
Barolo / Italien / Giacomo Borgogno / Nr 2443 / 299 kr / 92 LGP
En aromatisk fruktighet med mörka bär – körsbär och vinbär, tillsammans med krydda och kraft med rustik finess. Smakfull sötma liksom fräschör och mineralitet. En elegant och stramt svällande variant från Borgogno med mycket saker i sig. Behöver luftas ordentligt innan servering. Också ett utpräglat matvin med mycket karaktär. Många likes…
The WineAgency Sweden AB

2012 Campo Leòn Amarone Della Valpolicella
Amarone della Valpolicella / Italien / Latium Morini / 750 / Nr 73821 / 304 kr / 91 LGP
Stor och mustig doft av söta mörka körsbär, fat och russin som drar lite åt portvinshållet. Smaken är stor och mastig med inslag av russin, torkad frukt och fat och en fin syra. Lite eldigt slut (16,5% alkohol).
Vinupplevelser i Sverige AB

 

En nivå upp…

2012 Massolino Barolo Parussi
Barolo / Italien / Az. Agr. Vigna Rionda S.S. di Massolino F.lli / Nr 95065 / 549 kr / 93 Lgp
Underbart vin i sin linda, utan tvekan gynnas det av ytterligare lagring. Viol, blåbär, plommon och torkad kardemumma samsas med lingonsyrligt och aningen rostat. Ett fint exempel på riktigt välgjort från Barolo.
Provinum Vinhandel AB

2011 Camparo Barolo Biolo
Barolo / Italien / Camparo / Nr 78840 / 397 kr / 91 LGP
Rustika och naturliga inslag i sig, på gränsen till småoxidativa toner, men det limmar ihop fint i gom. Vegetala inslag med fräsch och bra frukt och rikliga tanniner men som tack vare den juicy frukten är den ganska mysig att smacka på. Läcker, underfundig sötma som charmerar tillsammans med lakrits, sälta och tobak. En gammaldags Piemonte i en god stil med karaktär.
Castore Sweden AB

 

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING