Sju nyanser av must från ekologiska Apolinaire

Niklas Jörgensen 5 Sep, 2018
Övrigt Med ytterligare en skörds erfarenhet så börjar mustproducenten Apolinaire finna sina recept allt mer - även om det också bör påpekas att Livets Goda imponerades redan av deras första tappning. Men årgång 2017 som de olika buteljeringarna nu är baserade på var annorlunda med en betydligt mindre äppelskörd och ett sämre utbud av olika sorter vilket sannolikt krävt betydligt mer tankeverksamhet. Resultatet, ja det provar vi nu i form av sju olika nyanser av must.

Apolinaire producerar must från ekologiska skånska äpplen och inget socker, vatten eller konserveringsmedel tillsätts. Det som tillkommer är helt enkelt andra ekologiska ingredienser som skänker varje unik buteljering sin karaktär. Apolinaire produceras i Balsgård utanför Kristianstad, vid Centrum för Innovativa Drycker - en anläggning som bedriver forskning och produktion och som styrs av Sveriges Lantbruksuniversitet

No1 Äpple Citron - Här bjuds det på äppelmos av gula äpplen i doften, uppbackade av pigg citrus och halmlada. I gommen en skönt frisk smak med diskret sötma, alert äppelsyra, kärvhet och rent avslut som skänker en behaglig känsla även efter man svalt. Passar vän av syra.

No2 Äpple Citron Rosmarin - Känslan av att man traskar rätt ut i en nyregnad barrskog är det första doftintrycket innan gula äpplen och ytterst diskret citron hakar på. Fräscht är bara förnamnet. I gommen en lägre syra, mer mustighet och som får sällskap av tallbarr och citrusskal samt gula äpplen. Rosmarinfantaster lär undra vart denna dryck varit hela deras liv.

No3 Äpple Ingefära Citron - Bakade äpplen, ingefära som intar en diskret position med citrusen och blir till ett fint samspel med äpplet. Smaken uppvisar rondör, diskret sötma och ingefäran smyger försiktigt i bakgrunden för att i eftersmaken få till den där lilla chilikryddigheten som är så snygg med äppelsyran. För den som vill krydda upp vardagsdrycken.

No4 Äpple Lingon Lime - Skogsdunge! Vi är ute på fältet och plockar lingon och det doftar sådär sommarfuktigt det kan göra i skogen en tidig morgon. Rött äpple och limeskal kompletterar. Smaken har mer av äppelkänslan men däremot lingonens syrlighet snörper ihop det fint och får bra backup av limesaften. Den här efter ett träningspass....

No5 Äpple Blåbär Lime Mynta - Blåbär och mynta är så läckert tillsammans och finner en samexistens utan att varken den ena eller den andra dominerar. Äpple och lime adderar friskhet. I gommen ett stenfruktigt anslag med lite kärv skalbeska och diskret menthol. Fin som snus. Borde ersätta blåbärssoppan som bjuds i Wasaloppet.

No6 Äpple Svarta Vinbär Lime Fänkålsfrö - Äpplen som legat i en gammal stenkällare, solmoga svarta vinbär och örtiga toner. Saftig smak, lätt kärv och äppelsyrlig samt en ytterst diskret ton av lakrits. Örtigt avslut. Ganska komplex för en must. Riktigt god och vi hade inte haft något emot om fänkålsfröna hade fått mer att säga till om! Matvänligheten ger den ett extra plus så skänk till köttbullarna i gräddig sås.

No7 Äpple Blåbär Citron Dragon - Dragon är en härlig krydda och här tillsammans med blåbären så får den äppelnyansen att dofta jordigt. Spännande! Smaken är friskt syrlig och citrustonerna alerta. Örtigheten kikar fram och det jordiga följer med till avslutet. Blåbären låter övriga skina men är ändå med hela vägen. Känns vinös. Vi skulle vilja använda den för att toppa ett glas mousserande med...

Du köper med säkerhet Apolinaire här. För frågor, kontakta producenten.


Glen Moray Classic Peated - ytterst kvalitativ och välsvarvad whisky

Whisky och Bourbon Glen Moray Classic Peated Single Malt har legat på bourbonfat…
26 Apr, 2019

Årets första frilandsodlade färskpotatis

Mat och Restaurang Årets första frilandsodlade färskpotatis skördades kl 11.00 idag. Potatisodlare Jonas…
25 Apr, 2019

Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet