Hem Nyheter Ska ditt favoritsnus förbjudas?

Ska ditt favoritsnus förbjudas?

av Livets Goda

Igår presenterade en statlig utredning ett förslag om att förbjuda mer än hälften av allt snus och alla nikotinportioner. Snusbolaget har hela listan – klicka nedan för att se om ditt snus riskerar att försvinna.

Fler än varannan dosa kan förbjudas. I början av veckan överlämnade specialutredare Inga-Lill Askersjö sin utredning ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” till socialminister Jakob Forssmed. Betänkandet syftar till att säkerställa ungas hälsa, men inom området nikotin slår delar av förslaget hårt mot alla Sveriges snusare. Över hälften av alla snusprodukter i Sverige kan komma att förbjudas om förslagen blir till verklighet.

I Askersjös betänkande föreslås nämligen en generell begränsning på 12 mg nikotin per gram. Genom ett förbud av produkter som överstiger denna nivå skulle omkring sex av tio dosor vitt snus (58%) och nästan lika många av traditionellt snus (56%) försvinna helt från marknaden.

 

– Det här är ett oerhört hårt slag mot Sveriges snusare. Om förslaget om nikotinnivåer skulle gå igenom innebär det att en majoritet av landets snusare förlorar sitt favoritsnus. Man måste komma ihåg att många av dessa snusare är före detta rökare, något som utredningen inte alls tar hänsyn till. Trots att betänkandet har välvilliga intentioner så riskerar man att sabba Europas absolut mest framgångsrika anti-rökningsstrategi och öppna dörren för cigarettens återkomst, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget, landets största digitala återförsäljare av snus.

 

Bland produkterna som skulle förbjudas finns bästsäljare från märken som Velo, Loop och Lundgrens, och samtidigt som många av de traditionella snussorterna klarar sig så är begränsningen extra synbar bland vitt snus, så kallade nikotinportioner där ett mycket stort antal produkter riskerar förbud.

 

– Gränsen på 12mg nikotin per gram är för låg. Gränsen måste dessutom läggas per portion och inte per gram för att vara relevant. Idag tillämpar Snusbolaget och många andra återförsäljare en gräns på 20mg per portion, vilket fungerar väldigt bra. Samtliga produkter testas utifrån den gränsen via Nicoleaks.com. Vill man stödja sig på en oberoende analys av lämpligt nikotintak går det även att luta sig mot tyska BfR:s rekommendation om 16,7mg per portion, avslutar Markus Lindblad.

 

Snusbolaget har sammanställt en lista på de produkter som skulle förbjudas om förslaget antogs. Sammantaget räknar man med att nära 70 % av landets en miljon snusare skulle drabbas av förbudet.

 

Läs hela listan över vilka produkter som kan förbjudas här.

RELATERAD LÄSNING