Hem Vinvärlden Skåla in våren med årgångsrosé från Champagnehuset Pol Roger!

Skåla in våren med årgångsrosé från Champagnehuset Pol Roger!

av Niklas Jörgensen

Våren är här även om vi lär få uppleva det sista rycket av ett nyckfullt aprilväder. Årstiden innebär att vår längtan efter att äta utomhus accelererar och då dricker vi väldigt gärna rosévin. Rosé är lätt att förstå och ger ett obekymrat intryck, något som såklart korrelerar med vår och sommar. Ändå finns det högklassiga roséviner som ger samma upplevelser som kvalitativa vita och röda och inte minst ett vin som vi allt för ofta glömmer bort i sammanhanget; världens bästa rosé – den från Champagne! I mitt glas; Pol Roger Brut Rosé från den så hyllade 2012-årgången.

Vi dricker helst den senaste årgången när det kommer till rosé, för frukten står i centrum och en majoritet av de rosa vinerna tappar snabbt sin spänst. Pol Rogers årgångsrosé är precis det motsatta och då uppstår naturligtvis frågan hur en rosé ,ed snart nio års utveckling ännu har massor kvar att ge? Till skillnad från övriga regioner så är Champagne den enda som faktiskt får blanda vitt och rött vin för att skapa en rosé. Det ger viner med en helt annan struktur och förklarar varför de såväl utvecklas som håller i många år. Pol Roger baserar sin rosé 2012:a på husets Brut Vintage. Till det adderas 15 procent av ett stilla rött vin från de bästa lägena i Montagne de Reims precis innan buteljering och den andra jäsningen. Sedan lagring i sex år på sin fällning innan lansering. Rätt seriös rosé, eller hur?

Niklas om 2012 Pol Roger Brut Rosé Vintage

I tider när all rosé ska dra åt det lökskalsfärgade eller ljust laxrosa hållet så är det en fröjd att skänka en rosé som snarare lutar åt andra änden på färgskalan med sitt närmast granatröda skimmer. Det är nu 15 månader sedan jag senast provade Pol Rogers rosétolva och vinet är idag precis lika öppet och inbjudande i doftspektrumet med spänstig rödbärig frukt där smultron och jordgubbar som rullats i socker tar täten, får sällskap av vildhallon, örtstjälkiga nyanser, kaksmulor och en skvätt blodapelsin. Smaken visar upp sig i en stram och ståtlig stil med vinös känsla, krydda, maritima inslag och syrlig rödbärig frukt samt grönt äppelskal. Det är läskande rent och en fröjd att dricka redan idag även om strukturen skvallrar om många års fortsatt resa i källaren för den som så föredrar.

Intryck: 93 p

Årgångsrosén från Pol Roger kostar 639 kronor för en flaska (75 cl, 12,5%) och har artikelnummer 77071. Du finner vinet i mer än 100 Systembolagsbutiker och till de övriga kan du beställa hem det utan extra kostnad.

Till Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING