Hem Vinvärlden Skaldjurens bästa vän; picpoul de pinet!

Skaldjurens bästa vän; picpoul de pinet!

av Niklas Jörgensen

Det är skaldjurssäsong och med den väljer vi vita viner som har fräschören som får kombinationen att lyfta lite extra. Fast det är lätt att fastna i gamla vanor och välja det där chablisvinet igen i stället för att ge sig ut på upptäcktsfärd och finna nytt, som druvan och området med samma namn i Languedoc-Roussillon, Picpoul de Pinet. I mitt glas, 2020 Picpoul de Pinet från södra Frankrikes vinambassadör Gérard Bertrand.

Picpoul är en appellation, ett vinområde, i Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Druvan har samma namn och trivs i den sandrika marken söder om Montpellier, närmare bestämt vid Thau-lagunen som för övrigt har några av världens största ostronodlingar.

I Gérard Bertrand har södra Frankrike en ambassadör för regionens mångfald. Han är dessutom ivrig anhängare av hållbar odling och idag odlas samtliga Bertrands 16 egendomar med totalt 920 hektar helt biodynamiskt. Engagemanget har också uppmärksammats med bland annat utmärkelser som European Winery of the Year samt Green Personality of the Year de senaste åren från ansedda branschorganisationer.

Niklas intryck av 2020 Picpoul de Pinet från Gérard Bertrand

Den nya årgången av Bertrands picpoul har en tydlig gemensam nämnare med 2019; den så närvarande maritima känslan i såväl doft som smak. Jag gillar det skarpt, dras till viner med detta uttryck, och inte minst uppskattar jag hur druvans aromatik i denna årgång lierar sig med det havsfuktiga. Vit persika, grönt saftigt äpple och nätmelon dyker upp bland intrycken tillsammans med örtiga vindar och citrusfrukt och i gommen fortsätter vinet på inslagen bana men i en mer stram stil där det stenfruktigt syrliga tar vid tillsammans med citrus och alert ungdomlig syra. Torrt, aptitretande och oerhört begripligt och lättgillat är det men saknar inte substans som gör att man ser fram emot nästa klunk. Dags att bekanta sig med picpoul de pinet?

87 p

Skaldjurens tid är nu och det här är ett vin som inte kräver mer än en ordentlig räkfrossa eller tallrik havskräftor för att visa sig från sin bästa sida. Dessutom är det ett bra roligare val än många mainstreamviner på samma välkända druvor.

Picpoul de Pinet från Gérard Bertrand kostar 109 kronor för en flaska (750 ml, 12,5%, <0,3 g/100 ml) och har artikelnummer 79175. Du hittar vinet i cirka 30 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem det utan extra kostnad.

Till vinet HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING