Hem Vinvärlden Skånska Gastronomipriset 2019

Skånska Gastronomipriset 2019

av Christoffer Enquist

Vid kvällens stora galamiddag på Malmö Rådhus, där Skånes gastronomiska elit fanns på plats, sammanfattades det skånska mat- och dryckesåret. Vinnarna av Skånska Gastronomipriset av hyllades under ledning av kvällens värd kocken Tareq Taylor.

Skånska gastronomipriset

Årets Skånska Krog: Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås

– Jag är oerhört tacksam och stolt att vinna Skånska Gastronomipriset. Det är utmärkelser som denna som får oss att fortsätta driva på gastronomin och fokusera på att skapa en unik upplevelse för våra gäster. Tusen tack, säger Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog, vinnare av Årets Skånska Krog 2019.

Årets Skånska Hederspris: Tina Nordström

– Jag älskar ju att få pris! Jag är så jätteglad och överraskad för detta hederspris. Och särskilt kul att få det ifrån mina kolleger. Att få ett hederspris innebär ju inte att man är på väg att lägga knivarna på hyllan – nä, här gasar vi ännu mer. Skånska Gastronomipriset lyfter fram den stolthet och passion vi skåningar känner för vår mat och våra drycker. Vi har så många fantastiska kockar, mathantverkare, passionerade dryckestillverkare, konditorer och matkonstnärer att jag blir alldeles rörd när jag tänker på att jag fått det här fina priset, säger Tina Nordström, vinnare av Årets Skånska Hederspris 2019.

Årets Skånska Stjärna: Alexander Sjögren, Mutantur, Malmö
Årets Skånska Spritpris: Absolut Vodka, Åhus
Årets Skånska Värdskap: Talldungens Gårdshotell, Brösarp
Årets Skånska Vinpris: Skepparps Vingård, Kivik
Årets Skånska Miljö- och hållbarhetspris: Restaurang Spill, Malmö
Årets Skånska Mångfaldspris: Matcentralen Unga Forum, Malmö
Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Erik Schneider, L’Enoteca Vinbar, Malmö
Årets Skånska Destination, som röstades fram genom en publik omröstning: Vismarslövs Café och Bagarstuga

Juryns motiveringar:

Årets Skånska Krog 2019: Daniel Berlin Krog
För ständiga seglatser i smakernas galax. Daniel Berlins matkonst får gastronomer från när och fjärran att rikta sina kikare mot Österlen. Den gastronomiska stjärnhimlen över Skåne Tranås kunde varit New Yorks eller Paris, men är Skånes egen.

Årets Skånska Hederspris 2019: Tina Nordström
För att du låter din matglädje och matkärlek glittra i folkhemmet, för att du sätter skånsk mat och skånskan vid honnörsbordet och för att du ger matvänner i alla åldrar energi, kunskap, matlust och livslång kärlek till det goda livet.

Årets Skånska Stjärna 2019: Alexander Sjögren
För medaljglänsande matkonst som berikat Skåne och hela det gastronomiska landskapet med en matfilosofi som gör minsta smårätt till stjärnbeströdd kökskonst.

Årets Skånska Spritpris 2019: Absolut Vodka
Med omsorg om skånsk dryckeshistoria har Absolut Vodka gått först, skapat en nisch och förändrat världens vodkascen. I det glimrande Absolut Home vårdas den skånska brännvinstraditionen när den är som allra besk.

Årets Skånska Värdskap 2019: Talldungens Gårdshotell
Södra Europa börjar i Brösarp. Här vid Europas skogsbryn bjuder Talldungens lilla Gårdshotell på charm, gästlighet och livets allra godaste. Vid porten till Österlen serveras mat och värdskap som förför och förtrollar – och fördjupar Skånes gastronomiska stjärnhimmel.

Årets Skånska Vinpris 2019: Skepparps Vingård
I Österlens kulturjord blir skånska druvor viner som förvandlar Skåne till ett Provence och Sverige till ett vinland. På Skepparps vingård jäser det svenska vinintresset så det bubblar i glasen.

Årets Skånska Miljö- & hållbarhetspris 2019: Restaurang Spill
Med bakgrund i Michelinköken har Erik Andersson och Ellinor Lindblom skapat en unik restaurang där hållbarhet och omtanke är ledstjärnan, där man njuter i en avslappnad miljö, där matsvinnet blir ett minne blott och där Spill blir något riktigt värdefullt.

Årets Skånska Mångfald 2019: Matcentralen Unga Forum
För att ha skapat en matbank där insatserna förräntas i omtanke och medmänsklighet. Där utanförskapet blir ett innanförskap och där tonvis med matkärlek varje vecka bidrar till ett öppnare och mer hoppfullt Skåne.

Sällskapet Malmö Akvavits stipendium 2019: Erik Schneider
För att ha berikat den skånska vinscenen med kunskap, passion och kärlek till livets goda och för att ha skapat en vinbar i Malmö i internationell toppklass.

Årets Skånska Destination 2019: Vismarlövs Café och Bagarstuga
Här är det skånska kafferepet mer Skåne än någon annanstans. Här serveras inga coola lattes i höga glas eller flashiga cup cakes på servetter. Här får man hederligt bonnkaffe i mormors finporslin, skånsk kavring, sirapslimpa och ”kager” i ljuvlig, gastronomisk toppklass.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING