Hem Mat & Restaurang Skånska Gastronomipriset 2020

Skånska Gastronomipriset 2020

av Livets Goda

Trots ett tufft och utmanande år för den skånska mat- och dryckesnäringen 2020 har det Skånska Gastronomipriset för 2020 delats ut vid en prisutdelning på Malmö Rådhus som websändes den 23 januari (se juryns motiveringar i artikeln här).

Vinnarna av Skånska Gastronomipriset hyllades under ledning av Jesper Aspegren i en prisutdelning som websändes under lördagskvällen. Medverkade gjorde även landshövding Anneli Hultén och Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson. Den skånska gastronomiska eliten samlades i år till en digital galamiddag och prisutdelningen genomfördes i enlighet med rådande restriktioner och samtliga pristagare, arrangörer, sponsorer och filmteam snabbtestades för covid-19.

-2020 har varit ett svårt och utmanande år, men med utmaningar kommer också möjligheter. I år är det viktigare än någonsin att lyfta fram kreativitet, kämpaglöd och den fantastiska initiativkraft som finns inom den skånska gastronomin. Vi hoppas att Skånska Gastronomipriset kan inspirera att se framåt, mot bättre och ljusare tider, säger Thomas Kuuttanen, ordförande i juryn för Skånska Gastronomipriset.

Årets Skånska Krog: Alexander Sjögren, Mutantur, Malmö
-Detta pris delar jag med hela min Mutanturfamilj. Utmärkelse är ett bevis på att vi är ett starkt lag på en sund arbetsplats där vi tillsammans bidrar och förmedlar den mat- och dryckesglädje som vi vill att Mutantur ska symbolisera, säger Alexander Sjögren, Mutantur, vinnare av Årets Skånska Krog 2020.

Årets Skånska Stjärna: Charlotta Ranert, Pink Chili, Skanör
-Skånska Gastronomipriset har aldrig varit mer relevant än dagsläget. Det är otroligt viktigt att uppmärksamma alla regionala hjältar som tillsammans utgör vår alldeles egna gastronomi och jag är mycket glad att få vara med i denna skara av vinnare, säger Charlotta Ranert, Pink Chili, vinnare av Årets Skånska Stjärna.

Årets Skånska Hederspris: Tareq Taylor
Årets Skånska Värdskap: Bouchon, Malmö
Årets Skånska Spritpris: Ingvar Rönde, Malt Whisky Yearbook, LimhamnÅrets Skånska Vinpris: Kullabergs Vingård, Nyhamnsläge
Årets skånska Mångfaldspris: Yalla Trappan, Malmö
Årets Skånska Miljö- och hållbarhetspris: Lupinta, Malmö
Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Jeanette Bohman, Skivarps gästgivaregård och Swedish Wine Center
Årets Skånska Destination (utses genom röstning bland allmänheten): Glada Geten Gårdsmejeri, Tyringe

JURYNS MOTIVERINGAR AV VINNARE SKÅNSKA GASTRONOMIPRISET 2020

Årets Skånska Krog
Mutantur
Mutantur är ett nydanande njutningstempel där de minsta smårätterna blir gastronomi i mästarklass. Med samma smakliga nytänk har Mutantur berikat restaurangvärlden med en modern syn på arbets- och livsvillkor. Mutantur är ett föredöme bland Skandinaviens topprestauranger.

Årets Skånska Hederspris
Tareq Taylor
Med ödmjukhet, charm och livsbejakande aptit är Tareq Taylor en av de främsta inom svensk gastronomi, lika omtyckt och rolig som den mästerliga mat han kreerar. Tareq Taylor har ställt sig i främsta ledet för en hel bransch och tagit skånsk ton för bättre mat, godare mat och sundare restaurangvillkor.
Kort sagt: En hedersam hedersknyffel.

Årets Skånska Stjärna
Charlotta Ranert
Med nytänkande och entreprenörskap har Charlotta Ranert riktat strålkastarljuset mot det skånska matlandskapet. Hennes smakfulla idérikedom, med allt från kulinariska stadsvandringar till Skånes Matfestival, får skånsk gastronomi att frodas. Tack för maden!

Årets Skånska Värdskap
Bouchon
Malmö har fått en ton av Frankrike. På Bouchon doftar sniglarna i sitt vitlökssmör, anklevern är mjäll som sammet och tartaren kunde lika gärna serverats på en lyxig bistro i Paris eller Lyon. Allt kryddat med behagliga priser och värdskap i världsklass.

Årets Skånska Spritpris
Ingvar Rönde
Under femton års tid har Malmöbon Ingvar Rönde berikat, utbildat och förklarat den globala whiskyscenen. Malt Whisky Yearbook är ett unikt uppslagsverk som årligen kastar sitt kunskapsljus över hela den internationella dryckesvärlden.

Årets Skånska Vinpris
Kullabergs Vingård
Kullabergs Vingård har ritat om världens vinkarta. Vinodlingens nordgräns går numera i nordvästra Skåne. På ”Chateau Kullaberg” växer ett vinunder i den skånska myllan, ett vinunder som som slår konnässörer med häpnad och som har krönts med utmärkelser vid stora internationella vintävlingar.

Årets Skånska Mångfald
Yalla Trappan
Med smaker och dofter från hela världen bygger kvinnokooperativet Yalla Trappan broar mellan människor och kulturer. Framgångsrik integration skapar inte bara trygghet, förståelse och arbetstillfällen – den smakar också så gott.

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris
Lupinta
Synen av vajande lupinfält i den skånska jorden ger hopp för framtiden. Lupinta har visat att närproducerade lupinfrön är ett välsmakande och fullgott alternativ till såväl kött- som sojaprotein. En ”himmaodlad” råvara som förnyar och förbättrar vårt matlandskap.

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium
Jeanette Bohman
Med passion för livets goda och i synnerhet det skånska goda driver Jeanette Bohman Skivarps gästgivaregård – en lustgård för god mat, goda viner och omfamnande värdskap. Med Swedish Wine Center i Malmö ger hon dessutom svenska och skånska viner en ny centralstation.

Årets Skånska Destination
Glada Getens Gårdsmejeri
Skånes gladaste getter finns i Lilla Oberöd i Tyringe, och Sveriges godaste ostkaka dessutom. När skåningarna själva får välja är Glada Getens Gårdsmejeri hela Skånes favoritdestination. Svenska mästare i mathantverk, ostar i världsklass och Skånes rockigaste getter.

Fotograf Pierre Orsander

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING