Hem Nyheter Skapa en härligare atmosfär i köket: 6 tips för inredning

Skapa en härligare atmosfär i köket: 6 tips för inredning

av Livets Goda

Känns köket trångt, rörigt och oinbjudande? Eller vill du bara förgylla utrymmet med det där lilla extra? Med små ändringar kan du skapa en atmosfär som är trevligare att vistas i och som gör matlagningen till en glädje snarare än ett måste.

Artikeln är i samarbete med Desenio

Här är 6 tips som hjälper dig att komma igång.

1. Dekorera väggarna med tavlor

En tom vägg gör en sällan glad och kan även bidra till att det ekar mer i rummet. Använd tavlor för att skapa en härligare atmosfär i köket. Målningar, posters och annan väggkonst kan förgylla vilket rum som helst, och köket är inget undantag. Om du inte har tid eller pengar för en större renovering kan det göra stor skillnad att bara byta ut eller lägga till några konstverk på väggarna.

Tavelväggar är idag populära, där man kombinerar flera olika tavlor och posters för att skapa en fin samling. Det finns många valmöjligheter vad gäller motiv, allt från inspirerande citat till mat- och dryckmålningar och minimalistisk konst.

2. Färska örter och gröna växter livar upp

Mer av naturen inomhus kan bidra till lugn och samtidigt liva upp ett helt rum. Se till att du har gott om gröna växter, gärna färska örter som kan användas i matlagningen. Till exempel en kruka basilika eller persilja på köksbänken eller på fönsterbrädan.

Med rätt skötsel går det att hålla örterna levande under lång tid. Börjar de att vissna kan du klippa eller hacka dem i bitar och frysa in, för att sedan ta fram önskad mängd vid behov.

3. Häll över olja och vinäger i snygga behållare

Matolja och vinäger kommer inte alltid i de snyggaste förpackningarna. Investera i ett olje- och vinägerset med till exempel glasbehållare som kan stå framme. Flaskorna går också bra att blanda egna dressingar och vinägretter i. Det blir dessutom enklare att hälla när du slipper ofta otympliga flaskor eller skruvkorkar.

4. Använd burkar till förvaring

Burkar till förvaring är både snyggt och praktiskt. Det är lätt hänt att det flyger ut mjöl när man öppnar mjölpåsen eller att chiafrön spills ut och snabbt ställer till oreda när man ska återöppna förpackningen som de kommer i. Genom att använda burkar i material som glas eller keramik så får du mer kontroll över råvarorna, kan enklare öppna samt stänga burkarna vid varje användning, och i vissa fall kan förvaringen även bidra till att livsmedlen håller längre.

Det ser också stilrent ut på bänkskivan eller hyllan om du köper matchande förvaring. Använd snygga glasburkar för till exempel havregryn, socker, mjöl, ris, pasta och andra torrvaror.

5.Välj en skärbräda som även fungerar som dekoration

En vacker skärbräda i trä kan förgylla vilket kök som helst. Ställ den lutad mot en vägg på köksbänken eller häng upp den, så att du fortfarande enkelt kan använda den när brödet ska skivas upp till frukosten eller grönsakerna ska hackas till salladen. Glöm inte att olja in den för att träet ska hålla sig fint så länge som möjligt.

6.Lys upp köket

Slutligen är belysning viktigt. En bra blandning av allmänbelysning och punktbelysning, som spotlights över bänkar och spishällen, gör vistelsen i köket trevligare. Häng upp taklampor som du tycker är snygga och glöm inte fönsterlampa och stearinljus som sprider mysigt ljus under mörka kvällar.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING