Hem Vinvärlden Skicklig doldis i Bourgogne till Wine Trade

Skicklig doldis i Bourgogne till Wine Trade

av Livets Goda

“En liten importör med tydlig fransk prägel är Stockholmsbaserade Wine Trade. Märkligt nog har de inte representerat någon producent från Bourgogne förrän helt nyligen. ”Vi har länge sökt efter en firma som passar oss, och som också inte bara gör exklusivare premier crus och grand crus, utan också lite mer vanliga viner som inte sticker iväg i pris”, säger Niklas Jakobson på Wine Trade. Han berättar att han under en tid haft ögonen på den lilla familjefirman Domaine Pierre Moray i Meursault. Namnet Pierre Moray kanske inte klingar så bekant i de flesta konsumenters öron. Ändå har Pierre Moray hängt med i flera decennier, om än lite i bakgrunden. Under 20 års tid, från 1998 till 2000, var han nämligen regisseur (alltså vinmakare och källarmästare) på berömda Domaine Leflaive i grannbyn Puligny-Montrachet. Under den tiden inspirerades han av den ekologiska och sedermera biodynamiska filosofin hos Domaine Leflaive, men kunde i kraft av egen herre på täppan i den egna familjefirman, nå full biodynamisk drift redan 1998, alltså före Domaine de Leflaive. Idag har Domaine Pierre Moray 10.15 hektar egna vingårdar, och till det köper han och hans dotter Anne Moray druvor och viner för sin négociantrörelse Morey-Blanc. Denna firma lät de grunda efter att förlorat kontrakt på fantastiska vingårdar i Meursault som Domaine des Comtes Lafon ägde. Totalt gör man omkring 5 000 lådor om året på den egna domänen, samt ytterligare ett par tusen lådor i négociantfirman. Vinerna, framför allt vita, är klassiska och torra i en elegant och fokuserad stil. Förvisso görs en del fina viner från Meursault (till Sverige har det kommit lite 2002 Meursault Narvaux och 2005 Meursault Premier Cru Gouttes d’Or från Morey-Blanc), och även en Bâtard-Montrachet Grand Cru. Intressant är emellertid att notera hur fina de mer vardagliga viner är, generisk bourgogne och villageviner, dessutom hur väl dessa viner håller. I ett Bourgogne där nästan alla vinodlare talar med oro över hur snabbt deras vita viner oxiderar, verkar vinerna från Domaine Pierre Moray inte bekymra sig nämnvärt. “”Det är ju en extra krydda att kunna erbjuda våra restaurangkunder viner med några års mognad””, säger Niklas och berättar att många sommelierer efterfrågar viner med mognad. I den första leveransen har Wine Trade fått hem ett urläcker 2000 Bourgogne Aligoté med stiltypisk fruktighet, stram mineralton och viss mognadsfetma. Den är långt bättre än de flesta viner av Aligoté som har landat i Sverige, och har dessutom hållit sig oväntat bra. Ytterligare ett på pappret mer enkelt vin är den alldeles utsökta 2001 Bourgogne Chardonnay, en generisk bourgogne från vingårdslotter med upp mot 40 år gamla stockar i byn Meursault som inte är klassificerade. Det här vinet har en karaktärsfull doft och smak som bär tydliga spår av sitt ursprung. De röda vinerna är stilfulla och lättsamma, men ärliga och ursprungstypiska med delikat röd bärfrukt och fin textur. Även med dessa har Niklas Jakobson valt att köpa hem lite äldre årgångar, som den fjäderlätta och rödbärigt aromatiska 2002 Monthélie från Domaine Pierre Morey och den aningen rikare, men lika mineraliska och eleganta 2002 Aloxe-Corton Premier Cru Clos du Chapitre från Morey-Blanc. Än så länge säljs vinerna enbart till restaurang, och intresset från sommeliererna har varit mycket stort. Sugna vinälskare kan därför finna några av vinerna på exempelvis Sturehof, Tranan, Esperanto och DeVille i Stockholm, Sjömagasinet och Thörnströms Kök i Göteborg, Krakas Krog och 50 Kvadrat i på Gotland, PM & Vänner i Växjö samt Vendel-restaurangerna i Skåne.”

RELATERAD LÄSNING