- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Skogsbränder ger bismak i vin

Nu har forskare identifierat över 20 olika kemikalier som uppkommer i vin som utsatts för brandrök. Dessa kan ge vinerna en smak av desinfektionsmedel och andra obehagliga aromer. Det är forskare vid Department of Primary Industries i Victoria, Australien som fått 30 miljoner kronor för att hjälpa vinindustrin i landet att begränsa skadorna som orsakas av brandrök. En av forskarna, Davinder Singh, berättar att problemet uppmärksammades i samband med de stora skogsbränder som drabbade Victoria 2003. Då påverkades vinindustrin hela tre månader av röken. – De viner som gjordes efter dessa bränder hade en mycket obehaglig doft av bacon, infektionsmedel, läder och aska, säger han. Dessutom gav de en metallisk smak på bakre delen av tungan. Den mest rökkänsliga druvan är Sangiovese, fortsätter Singh. Steve Webber som är vinmakare på De Bortoli hävdar att företaget förlorade nästan hela sin skörd från sin vingård i King Valley på grund av rök för fyra år sedan. Två år senare förstörde brandrök druvorna på företagets vingård i Dixon Creek i Yarra Valley. Enligt Webber är de omfattande rökskador som drabbar vinproducenterna i Australien extra omfattande på grund av vegetationen just där. – Det är de föreningar som kommer från gummiträden som är den största boven bakom problemen, avslutar han.