Hem Whisky & Bourbon Skolbok i grainwhisky – Girvan Patent Still 25 YO och 30 YO

Skolbok i grainwhisky – Girvan Patent Still 25 YO och 30 YO

av Livets Goda

Vid Girvan Distillery i Skottland produceras grainwhisky, en whiskytyp som görs av spannmål och raffineras i stora automatiserade anläggningar. Whiskyn lagras oftast på bourbonfat i tre år och blandas slutligen med singelmaltwhisky för att sedan säljas i enorma volymer under välkända varumärken. 

Grainwhisky som har lagrats länge är en raritet och har egentligen aldrig buteljerats annat än i små serier. I fallet med Girvan Patent Still 25 YO, så är det en av de första officiella utgåvorna i Girvans mer än 50-åriga historia, vilket gör den till en mycket sällsynt whisky.

Whisky & Bourbon om Girvan Patent Still 25 YO, 93 poäng
(Nr 84333, 42 % (700 ml), 3265 kr)
Vi konstaterar snabbt att denna whisky är smått fenomenal i sin skola, och ett praktexempel på hur bra grainwhisky kan bli, om den behandlas rätt, som i det här fallet. I gomseglet finner vi såväl lakrits, arrak som viol, tillsammans med knalliga muskler och ett kryddigt instick med rik textur. Vidare integreras även syrlig citrusfrukt, polkagrissötma och en floral ton av ljung i kombination med svag sälta, torr tobak, ceder, ljusa fat och en hint läder. Denna whisky är behagligt balanserad och angenäm, med en kraft som är utspridd över hela resan från början till slut, där finishen är lång och kvardröjande. En unik och riktigt god whisky således.

Whisky & Bourbon om Girvan Patent Still 30 YO, 94 poäng
(ej tillgänglig)
Om 25 åringen var fenomenal och imponerande i sin skola, så hamnar den snabbt i skuggan av 30-åringen som tar konceptet och upplevelsen ett steg längre. De fem extra åren har gett whiskyn en förfinad elegans och mjukhet i strukturen och det hela är mycket snyggt sammanhållet. Fat, kryddiga tanniner, pepparkrydda och ljung integreras med lakritstoner, viol, en svag sälta och förnimmelse av vanlij. Slutpunschen är likväl lång och kvardröjande med en distinkt struktur. Att prova denna grainwhisky är en upplevelse i sin skola!

Kort om Girvan
Girvan byggdes 1963 i en rasande fart. En konflikt gjorde att familjen Grant riskerade att stå utan grainwhisky till sin storsäljande blendwhisky Standfast. Man valde att bygga ett eget destilleri i lilla Girvan, nära kusten i Ayrshire långt nere i lågländerna. I dag omfattar destilleriområdet mer än två miljoner kvadratmeter. I de cirka 50 lagerhusen ligger drygt två miljoner fat och varje dag produceras omkring 100 000 liter whisky. Vid anläggningen tillverkas i huvudsak blendwhiskyn Grants, som är världens tredje mest sålda, och ginmärket Hendrick’s. Dessutom finns ett av Skottlands allra största maltwhiskydestillerier, Ailsa Bay på Girvan.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

RELATERAD LÄSNING