Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Skolmjölkens dag idag – hjälper till att utjämna skillnader i näringsintaget hos barn

Skolmjölkens dag idag – hjälper till att utjämna skillnader i näringsintaget hos barn

av Livets Goda

Fler än fyra av fem skånska föräldrar tycker det är viktigt att mjölk serveras i skolan. Samtidigt är många osäkra på om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag. Det visar en färsk Sifo-undersökning som tagits fram på uppdrag av Skånemejerier inför Skolmjölkens dag den 28 september.

Sedan 1946 har mjölken varit en stark tradition i de svenska skolmatsalarna – en tradition som fortfarande anses helig bland skånska föräldrar. En ny Sifo-undersökning visar att fler än fyra av fem skånska föräldrar (86 procent) tycker det är viktigt att mjölk serveras i skolorna. Samtidigt uppger en av fem skånska föräldrar (18 procent) att de är osäkra om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag.

– Ett glas mjölk till lunchen ökar chanserna att barnen får i sig tillräckligt med näring för att orka med att leka och lära under skoldagen. Det blir särskilt viktigt för de barn som av någon anledning inte vill äta maten som serveras, eller äter en mindre portion, säger Birgitta Åkesson, måltidsstrateg i Landskrona stad. Mjölken innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver få i oss varje dag. Bland annat vitamin D och kalcium som är extra viktiga under uppväxten när skelettet byggs. Anledningen till att Skolmjölkens dag instiftades av FN år 2000 var i syfte att uppmärksamma hur viktig mjölken är för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn.

– Skolmjölken är otroligt viktig, inte minst eftersom den hjälper till att utjämna skillnader i näringsintaget hos barn. Mjölk är ett av de mest näringstäta livsmedlen som finns, både i förhållande till pris och miljöpåverkan, och detta blir extra tydligt när du jämför med andra dryckesalternativ. Du får helt enkelt mycket näring för pengarna, och med minsta möjliga klimatpåverkan. Särskilt nämnvärt är proteininnehållet där mjölk sticker ut med sitt naturliga högkvalitativa protein som dessutom är betydligt billigare än andra alternativ, säger Cecilia von Perglas, försäljningsansvarig för mjölk på Skånemejerier.

Undersökningens resultat i korthet
• Fler än fyra av fem skånska föräldrar (86 procent), som har barn mellan ålder 2–18 år, tycker att det är viktigt att mjölk serveras i skolorna.
• Tre av fyra skånska barn (74 procent) uppges dricka mjölk minst någon/några gånger i veckan (enligt deras föräldrar).
• En av fem skånska föräldrar till barn 2–18 år (18 procent) är osäkra om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag.
• Varannan av de skånska föräldrarna (52 procent) uppger att deras barn dricker mjölk varje dag, där varannan (55 procent) även uppger att deras barn dricker mjölk i skolan.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier. Den bygger på 1210 intervjuer med 18–79 åringar boendes i Skåne län. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 29 juni – 6 juli 2022.

RELATERAD LÄSNING