Hem Whisky & Bourbon Sköna öl på Systembolaget

Sköna öl på Systembolaget

av Livets Goda

I Systembolagets marslansering fann man ett par trevliga tillskott på ölhyllan som vi här presenterar, samt några andra goda öl som kan förgylla vardagen. Så vad väljer du? Belgiskt, italienskt, polskt eller amerikanskt?

öltips

Våra grannar i syd, Polen, glöms ofta bort i ölsammanhang men faktum är att det är ett klassiskt land för denna populära dryck där många bryggerier följer de tyska renhetslagarna och pytsar ut en hel del schysst lager. En av dessa som lanserats på Systembolaget är Brok Premium Lager.

Sköna öltips

Brok Premium Lager, Polen (artikel 2581, 500 ml, 5,2%, 13,90 kr, 86 LGP)
Klassisk lager som har vissa likheter med de nordtyska exemplaren. Brödiga nyanser möter citrusfrukter och torkade örter i fräscht torr stil med pigg kolsyra, allt i en något lättare kropp. Skön husmansöl.

Birra Menabrea Arte in Lattina Lager, Italien (artikel 1113, 330 ml, 5,2%, 13,90 kr, 89 LGP)
Sedär, en konkurrent till italienska Peroni och de gör det bra, Menabrea. Fint nyanserad pilsner med brödbak, frisk citrus, en hint örthonung och fräsch gomkänsla. Följer den italienska stilen. En öl man gärna tar en till av.

Kona Brewing Big Wave Golden Ale, USA (artikel 89665, 355 ml, 4,4%, 20,90 kr, 91 LGP)
Hawaiibryggeriet Kona är en stor favorit för många av oss och inte minst är vi glada över att Big Wave nu finns på nästan alla Systembolag som burk. Här får du hintar av tropiskt tillsammans med en försiktig pinjeskogskänsla, mogna citrusfrukter och precis rätt dos beska. Imponerande smakrikt med tanke på den relativt låga styrkan.

En annan godhet från samma bryggeri är Hanalei (art.nr 82696, 355 ml, 22,90 kr, 91 LGP), en behaglig IPA där humlen framhäver det tropiska istället för att locka fram barrskogen. Dessutom har man tillsatt passionsfrukt, guava och apelsin vilket får det fruktiga att accelerera än mer men på ett mycket stilfullt vis. För det är en torr öl med stor fräschör och sköna toner av passion och apelsinskal i lättare skrud som känns helt rätt just nu. Och vill du matcha denna med mat så är en Poké Bowl helt rätt! HÄR finner du en receptmatchning som vi på Livets Goda har gjort; Poké Bowl med salmalax >>>

Poké Bowl

St Feuillien Triple, Belgien (artikel 1263, 330 ml, 8,5%, 29,90 kr, 93 LGP)
Maffiga belgare som mästerligt hanterar procenten står högt upp på vår lista och denna är inget undantag. Tjockt skum möter oss i denna relativt ljusa öl med toner av jenka och skumbanan, honung, brödbak och aprikos i rik stil. Smaken fyller gommen, kolsyran läskar och man bara undrar hur de 8,5-styrkeprocenten kan döljas så väl. Bravo!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING