Nu är det tredje året Skrea Backe Destilleri har hand om den lilla vingårdsplotten som “Lollo” och Lars-Börje planterade 2010, vingården ligger beläget bara 30 m utanför destilleriet. Ambitionerna att göra vin av druvorna slopades ganska så snabbt som destilleriet startade 2021 och 2024 blir den tredje årgången av Skreas druvdestillat som produceras.
-2023 var rekord år för mängd druvor som vi fått ut av vingården, 2024 ser lite sämre ut om man ser till mängd men kvalitén på druvorna detta år är mycket bättre än föregående år, säger Filip Karlsson, grundare av destilleriet. Vingården består mest av de vanligaste druvorna att odla i Sverige; rondo och solaris, och består av ungefär 600 rankor. Varje år skördas druvorna, krossas med hjälp av fottrampning och får jäsa spontant i ungefär två veckor innan musten dubbel destilleras i den handknackade kopparpannan från Tyskland. Efter destillering vattnas spriten ner till drickbar alkoholhalt och får vila ett par månader innan det är dags för buteljering.
Förhoppningarna är att destillatet ska lanseras någon gång i början av 2025 och kommer hamla på hyllan på tio bolag i halland och finnas tillgänglig för beställning i hela landet.