Hem Vinvärlden Skörden i Napa – från katastrof till kanske lysande

Skörden i Napa – från katastrof till kanske lysande

av Livets Goda

Det våta och kalla vädret försenade blomningen vilket reducerade avkastningen med hela 30 procent i delar av regionen enligt Napa Valley Vintners. I mitten av juni var druvornas utveckling veckor efter det normala och det mesta såg mörkt ut. Hela odlingssäsongen har varit svalare än normalt och början av hösten bjöd inte på annat än stormar och ännu mer regn. Med facit i hand ser dock många odlarna nya fördelar med den svala årgången, inte minst de som producerar mousserande viner. – Det vi har hittat i den här årgången är smaker som utvecklas först vid en lägre mustvikt (sockerhalt), säger Paula Kornell, chef för Oakville Ranch Winery. Det ger oss en möjlighet att skapa riktigt eleganta viner med lägre alkohol än normalt. Hon medger dock att det tuffa året har krävt extremt mycket arbete i vingårdarna. Vinstockarna har beskurits hårt på löv för att ge druvorna maximalt med solljus, värme och bra luftcirkulation kring druvklasarna.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING