Hem Nyheter Skulder och behöver ta ett lån? En medsökande kan öka chansen att bli beviljad!

Skulder och behöver ta ett lån? En medsökande kan öka chansen att bli beviljad!

av Livets Goda

När man har stora skulder kan det vara svårt att hitta en utväg. Det kan kännas som om du aldrig kommer att komma vidare, men det finns vägar att ta för att betala av skulderna på ett framgångsrikt sätt. Det krävs tid, tålamod och disciplin för att ta sig ur skulderna, men det är möjligt. När man har skulder hos kronofogden kan man i vissa fall inte förfoga över sin lön eller överföra tillgångar utan domstolens godkännande. Banken kan också vägra att bevilja dig ett lån på grund av att du finns med i utsökningsmyndighetens gäldenärsregister.

Artikeln är i samarbete med Nstart

Skulderna hos Kronofogdemyndigheten kan göra ditt liv mycket svårt och det är därför viktigt att du tar hand om dem så snart som möjligt. Det finns flera sätt att göra detta, men det viktigaste är att ta kontakt med de verkställande myndigheterna och försöka komma överens. Du kan också kontakta ett skuldförvaltningsföretag som kan hjälpa dig att förhandla med de verkställande myndigheterna.

Om du har svårt att betala dina skulder är det viktigt att du söker hjälp så snart som möjligt. Kom ihåg att ju tidigare du tar itu med dina skulder, desto lättare blir det att komma tillbaka på rätt spår igen.

Har du skulder hos Kronofogden behöver du en medsökande

En medsökande kan öka chansen för dig att bli beviljad ett lån och detta ger oftast bättre villkor. Det borde dock inte vara något problem att hitta en sådan eftersom nästan alla familjemedlemmar kan vara medsökande. Det vanligaste är kanske att ha din make/maka som medsökande, men även barn, föräldrar och syskon kan hjälpa dig. En medsökande kan också vara någon annan person som du har en nära relation med, till exempel en långvarig partner eller vän. 

Om du överväger att ta ett lån med medsökande finns det några saker du bör tänka på. Först och främst behöver personen som agerar som medsökande ha en god kreditvärdighet och möjlighet att betala tillbaka lånet om du inte kan göra det själv. Det är även viktigt att du litar helt och hållet på personen. Du anförtror dem trots allt ditt ekonomiska välbefinnande. För det andra bör du se till att ni båda är överens när det gäller återbetalning – upprätta en realistisk plan som ni båda kan hålla er till. Kom ihåg att som medsökande kommer den andra personen att vara ansvarig för skulden om du inte betalar tillbaka lånet, så se till att de är medvetna om detta innan ni ingår ett avtal.

Vad är en medsökande?

En medsökande är en person som ansöker om ett lån tillsammans med dig. De kommer att vara solidariskt ansvariga för skulden, vilket innebär att om du inte betalar tillbaka lånet kommer de att vara ansvariga. Medsökande är vanligtvis familjemedlemmar eller nära vänner, men det kan också vara någon annan som du har en nära relation till.

Varför skulle jag behöva en medsökande?

Det finns flera skäl till varför du kan behöva en medsökande. För det första, om du har dålig kreditvärdighet, ökar det dina chanser att bli godkänd för ett lån om du har en medsökande med god kreditvärdighet. För det andra, om du är egenföretagare eller har en låg inkomst, kan en medsökande hjälpa dig att visa att du har råd med återbetalningen. Om du har skulder till Kronofogdemyndigheten behöver du även en medsökande för att bli godkänd för ett lån.

Vilka är fördelarna med att ha en medsökande?

Det finns flera fördelar med att ha en medsökande. För det första ökar det, som nämnts ovan, dina chanser att bli godkänd för ett lån. För det andra ger det oftast bättre villkor, till exempel lägre räntor och månadsbetalningar. Slutligen visar det långivarna att du är ansvarsfull och att du har någon som är villig att hjälpa dig att betala tillbaka skulden om det behövs.

Vilka nackdelar finns med att ha en medsökande? 

Om du inte kan betala tillbaka lånet så blir din medsökande automatiskt ansvarig för att betala tillbaka skulden. Det är därför viktigt att du vet att du kan betala tillbaka din del, och att personen som är din medsökande i värsta fall har den ekonomiska möjligheten att betala av lånet. Beroende på vilken typ av avbetalningsplan du och din medsökande kommit överens om, kan en del av din ekonomiska trygghet hänga på denna person. Om Personen av någon anledning inte kan eller vill betala tillbaka sin del av lånet kan det gå ut över din ekonomi. 

Tänk på detta som medsökande

Som medsökande är du ansvarig för skulden om den andra personen inte kan betala tillbaka lånet. Se till att du litar fullständigt på personen och att ni båda är överens om återbetalningen innan ni ingår ett avtal. 

Glöm inte bort att om ni valt autogiro som betalningsmetod, måste autogirodragningen gå igenom varje månad utan anmärkning. Annars skickas en påminnelse till både den huvudsökande och medsökande och någon ska då betala. Detta är inte en optimal situation och kan påverka din relation med din medsökande.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING