Hem Vinvärlden Slaktarens pinot noir i ny årgång

Slaktarens pinot noir i ny årgång

av Livets Goda

Micheal besöker Livets Goda & redaktionens stora glädjespridare Vide

With friendly help of Mr. K står det på vissa av Schwarz baksidesetiketter, inte minst toppvinet Schwarz Rot. Bakom den smått kryptiska formuleringen gömmer sig den Österrike-födda Manfred Krankl som startade det mytomspunna kaliforniska Sine Qua Non, blev god vän med Alois som i sin tur presenterade honom för slaktaren. På den vägen är det för Hans & C:o även om hans vän Alois, då en av världens främsta sötvinsproducenter, gick ur tiden allt för tidigt.

För Hans Schwarz startade det hela med zweigelt, kanske inte den mest hyllade av druvor i landet men som ändå efter snart ett sekels existens, det är en korsning mellan sankt laurent och blaufränkisch, är Österrikes mest odlade blåa. Schwarz vin var annorlunda och en stor orsak till den omedelbara framgången i början av 2000-talet; expressiv, solmogen och tät i en nästan atypisk stil som mer fick provaren att tänka utomeuropeiskt. Idag inte lika uppseendeväckande men det beror snarare på att Schwarz tonat ner stilen något samtidigt som han inspirerade andra. Och zweigelt har kompletterats med andra sorter vid odlingarna i Andau, öster om Neusiedlersee och precis mot gränsen till Ungern.

Inte minst då pinot noir som Michael visat sig ha fin känsla för. 2016 av vinet gick hem på redaktionen, inte minst för sin saftigt kryddiga stil där ’pinosityn’ var högst närvarande. Nu har 2017 landat och jodå, den är inte så pjåkig den heller.

2017 The Butcher Pinot Noir, Schwarz (artikel 70521, 159 kr)

Årgången 2017 bjöd på en hel del värme i Österrike och bland annat klockades maj in som den näst varmaste de senaste 251 åren. Och det fortsatte under sommaren där vissa delar av landet led av torkan så pass att man febrilt försökte kompensera med konstbevattning. Men Burgenland tog sig ur det hela med bravur och inte minst blå druvor har excellerat där flera producenter är lyriska över sina blaufränkisch.

Här är det däremot pinot noir och stilen börjar vi känna igen. Vinet provas blint och det tar inte många sekunder innan chefredaktören utbrister i ett ’det här måste vara en tysk pinot noir’ för att snabbt tillägga: ’fast bara för det så lurar Niklas oss med någon alpvariant från Schweiz eller Österrike!’.

Det finns vissa likheter mellan 2016 och 2017 och det är hur väl Michael Schwarz fångat upp de mineraliska tonerna i sin pinot, trots årgångarnas olika karaktär. Körsbären är med precis som så ofta är fallet i Burgenland-pinot men den aningen rikare bärfrukten får även sällskap av vildhallon och så kikar violblommigheten fram och adderar till den ungdomliga charmen. Fuktig tobak, lätt kryddig ek, ett stänk pyrazinrökighet och så då smaken som är sådär skönt saftig utan att sakna djupet. Syran är ungdomligt pigg och allt avslutas med en vitpepprighet som kopplar ett grepp om gommen och skänker vinet extra karaktär.

2017 lär falla många i smaken och än vassare blir den när den med lite tid på flaska. Ännu lär det finnas 2016 kvar på hyllorna så passa på att köpa även denna och jämföra årgångarna!

Redaktionens intryck: 91/100 LGP

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING