Hem Vinvärlden Slaktarens pinot noir imponerar stort i årgång 2016!

Slaktarens pinot noir imponerar stort i årgång 2016!

av Livets Goda

The Butcher – ett imponerande vin från Hans Schwarz

The Butcher. Det är Hans Schwarz det. Idag är han dock vinmakare men använder sitt tidigare gebit för att profilera vinerna. Sonen Michael har idag gjort honom sällskap vid vineriet och tar dessutom över allt mer av driften men under firmans uppstart så var det Alois Kracher samt Mr. K som hjälpte Hans.

Mr K undrar vän av ordning, vem är detta? Jodå, det är den Österrike-födda och i vinsammanhang världskända Manfred Krankl som startade det mytomspunna kaliforniska Sine Qua Non, blev god vän med Alois som i sin tur presenterade honom för slaktaren. Hans Schwarz tackar genom att skriva ”With friendly help of Mr. K” på baksidesetiketten av sitt toppvin. På den vägen är det för Hans & C:o även om hans vän Alois, då en av världens främsta sötvinsproducenter, gick ur tiden allt för tidigt.

Livets Goda har under många år följt Schwarz och då framförallt toppvinet Rot som fokuserar på druvan zweigelt. Men Schwarz gör även riktigt fin pinot noir och denna vecka tipsar jag om just denna – 2016 The Butcher Pinot Noir, ett vin som lagrats i använda ekfat.

2016 The Butcher Pinot Noir, Schwarz, Burgenland, Österrike
I en årgång som bjudit på såväl en hel del fukt som varmt sensommarväder, tycks flera av de röda från Burgenland där Schwarz håller till vara bland vinnarna. 2015 av The Butcher var riktigt bra men den nya årgången har ett större djup, något som redan indikeras på den lite mörkare men ändå transparenta färgnyansen.

Att det är en pinot noir i glaset råder det ingen tvekan om, förförande som det är redan från första sniffen som bjuder på jordgubbar, blommighet och ett snyggt hanterande av eken. Och så kommer såklart körsbären, det är ju ändå Burgenland, regionen där det växer körsbärsträd precis överallt, även i vingårdarna. Doftintrycket kompletteras av ett stänk läder, undervegetation och en jordig mineralitet. I gommen en skön rondör men även livlig, uppbackande syra som ger vinet den nödvändiga ryggraden. Körsbären tar över mer i smaken även om de mosade jordgubbarna finns med. Kryddiga nyanser, tät känsla, ett par bittermandeldroppar, stjälkighet, svag malört och en nyans av multna löv. Kvardröjande, mineraliskt kryddig eftersmak. En strålande härligt saftig pinot!

Ett vin som är gott nu, särskilt om du ger det en vända i karaff men som också har gott om utvecklingspotential om du föredrar mer mogna nyanser. Drick vinet lätt kylt. Och beställer man tre flaskor (477 kr) så levereras de i en snygg trälåda – och det är ingen dum idé alls, detta vin kommer gå åt i sommar!

Niklas intryck: 91 LGP


2016 The Butcher Pinot Noir
Nr: 70521, 159 kr
Vid beställning om tre flaskor (477 kr) levereras vinet i trälåda så långt lagret räcker.
Burgenland, Österrike

 

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING