Slaktarn har vuxit upp

av Erik Dahlström

The Butcher: Innan Hans Schwarz blev vinmakare, var han köttmästare – en hantverkare med kniven. Uppväxt i Burgenland var det egentligen aldrig tänkt att han skulle göra vin. Men hans vänner – legender som Alois Kracher och Manfred Krankl – såg något i hans druvor, i hans sätt att förstå vinrankan. ”Du måste göra vin”, sa de. Och det, mina damer och herrar – det gjorde han.

Det började sedan som ett sidospår men blev snabbt något mer, och snart var det vinet Schwarz Rot (på druvan zweigelt) som satte Burgenland på kartan – ett speciellt vin med kraft, djup och en slags stilla kompromisslöshet som vi på redaktionen tyckte mycket om redan från start. Schwarz blev plötsligt namnet alla pratade om. När sedan sonen Michael tog över 2017, kom internationell erfarenhet in i huset – från Saar, Mallorca, Frankrike och Australien – men grundfilosofin skulle finnas kvar: hantverket och ärliga viner.

2024 tog historien ett nytt steg. Då öppnade familjen Schwarz-Markt – en vinbar, ett showroom, ett slags förlängning av deras passion för gastronomi. Här blandas viner, chark och konst likt ett bultande hjärta. I centrum står ”Saumagen” – baren som är formad som en magsäck – en blinkning till både köttets och vinets värld.

Varumärket The Butcher är idag mer än ett vin. Det är ett manifest älskad över hela världen. Ett kultvin med en ryggrad av järn, och ett hjärta som fortfarande slår av passion. Den finns i flera olika buteljeringar: Cuvée Blanc, Chardonnay, Zweigelt, Blaufränkisch, Cuvée Rot och nedan, Pinot Noir. I våra glas idag, slaktarens pinot i årgång 2022.

The Butcher

The Butcher Pinot Noir 2022
Burgenland / Österrike / Schwarz / 750 / 70521 / 169 kr / 91
Årgång 2022 var varm, och det passar vinet utmärkt. Doften bär rödfruktig hetta, med milda och integrerade drag av orientaliska kryddor – nejlika, kanel, muskot – men också något djupare, mörkare: jord, järn, mynta och aromatisk sensommarvärme.

Smaken är fruktig, absolut, men i ett annat register än tidigare – för årgången är den mer mogen än slank, med jordgubbar och hallon i sällskap av mörka blåbär som toppas av en fräsch örtighet som biter till. Det är rakt, fysiskt, nästan kroppsligt – och jag älskar den violetta silkeslena känslan i fruktsötman och de lättsamma mineralerna. Tanninerna möter likt ett värdigt fast handslag – tydliga, men aldrig hårda. En pepprig nerv rör sig genom avslutet och bär rödfrukten vidare och allt hänger kvar länge i eftersmaken.

The Butcher 2022 är inte längre bara en kul etikett med hyfsade egenskaper. Det är ett vin som kliver fram, rak i ryggen, redo att ta plats på de mer seriösa vinhyllorna. Schwarz har kommit långt med sin pinot noir – och jag skulle vilja säga att ”Slaktarn” nu har vuxit upp på allvar.