Slipp dekantering med ny flaska

“Det är den spanske stjärnkocken Martin Berasategui, som driver en trestjärnig krog utanför San Sebastian, som kläckt idén med en självfiltrerande flaska. Tillsammans med förpackningsföretaget Estalpackaging har han nu gjort verklighet av sin vision och dessutom blivit belönad med “”Oscar de l&#39Emballage”” i Paris. Enligt Berasategui innebär den nya flaskan att den traditionella dekanteringen är helt överflödig. Genom att klämma åt flaskan nära botten, har Berasategui skapat en kammare där sedimentet samlas upp och dessutom stanna kvar när vinet hälls upp. Dessutom hävdar han att den udda formen på flaskan ger den en karaffeffekt på grund av det vakuum som skapas när vinet hälls. Det är redan ett flertal spanska vingårdar som har nappat på den nya flaskan och därmed slutat filtrera sina viner. En av dessa är Adegas Moure i nordvästra Spanien vars vinmakare José Manuel Moure hävdar att den nya flaskorna tillåter honom att behandla sina viner på ett mer naturligt sätt med mindre ingripande.”