Hem Whisky & Bourbon SM i hantverkscider visar på ciderrevolution

SM i hantverkscider visar på ciderrevolution

av Livets Goda

I helgen var det SM i Hantverkscider. Intresset för svensk hantverksgjord cider fortsätter växa rekordartat. Kiviks Musteri, som fick en hedersvärd bronsplats, uppskattar att cidern tar plats i dryckessverige.

Det är Spritmuseum i Stockholm som arrangerar mästerskapet i samarbete med Riktig Cider och Ciderfrämjandet. I år tävlade 85 bidrag, såväl yrkesverksamma producenter som aspiranter. Cidern måste vara tillverkad i Sverige och gjord på svenska råvaror.

Kiviks Musteri, som själva förädlat äpplen sedan 1935, vann brons med sin Solnäs Cider och är glada över det växande cidersegmentet.

-Vi tycker att det är roligt att det kommer fler duktiga cideraktörer som fortsätter denna positiva riktning. De svenska äppelsorterna har fantastiska smakegenskaper som ger oändliga möjligheter att göra riktigt god cider på, säger Kiviks Musteris cidermakare Mikael Adolfsson.

– Det är spännande att följa vad som händer i cidersverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum. Under de fyra år som vi genomfört tävlingen ser vi en mer eller mindre ciderrevolution.

Solnäs Cider 4,5 %, Kiviks Musteri
Denna halvtorra cider är gjord på äppelsorterna Gloster, Rubinstar och Mutzu som har pressats, klarfiltrerats och jäst till en alkoholhalt på 4,5%. Filtrering och fyllning har skett under tryck så kolsyran är helt naturlig. Detta ger tillsammans en frisk, balanserad, halvtorr cider med tydlig äppelsmak och fina nyanser. Äpplena kommer från musteriets egen gård, Solnäs Gård i Fjelie utanför Lund.

Livets Goda om Solnäs Cider, 92 LGP
En nyhet från Kiviks och en spännande sådan. Här används sorterna Gloster, Rubinstar och Mutzu från en av landets största och främsta äppelodlingar. Här mognar äpplena tidigare tack vare varmare sommar och höst än på Österlen. Cidern har jäst i trycktank och när alkoholhalten nått 4,5 procent har den avstannats och kvar har man en klingande ren cider med blott en hint av sötma. Den aromatiska doften får oss att associera till bakade äpplen med diskret kryddighet, inte alls olik nypressad must där frukten också är i centrum. Den fruktbetonade smaken uppvisar fenomenal balans, smeksamma bubblor och en renhet som håller högsta klass. Det är kort och gott en cider som sällar sig till de bästa i vårt land.

Finns i Systembolagets beställningssortiment: https://www.systembolaget.se/dryck/cider-och-blanddrycker/solnas-cider-8183401

Läs mer om tävlingen: https://spritmuseum.se/om-spritmuseum/sm-i-hantverkscider/

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING