Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang SM i tunnbrödsrulle avgjort

SM i tunnbrödsrulle avgjort

av Livets Goda

SM i tunnbrödsrulle avgjorde i helgen på Linköping motorstadion. Efter hård kamp lyckades juryn enas om tre vinnande bidrag i kategorierna årets klassiska rulle, innovativ rulle och den bästa bilrullen.

SM i tunnbrödsrulle

Vinnarna och juryn, från vänster: Wictor Magnusson, Johan Lundgren, Benjamin Ericson, Christer Åsén, Christina Möller, Johan Gunnarson och Stefan Andréasson.

 

Samtliga tävlande imponerade stort på juryn med den variation och uppfinningsrikedom som visades upp. Det handlade om allt från att hitta den perfekta jämnvikten mellan ingredienser och att faktiskt hitta helt nya som ändå håller sig inom ramarna för vad en tunnbrödsrulle kan vara.

De tävlande ställde upp i kategorierna årets klassiska rulle, mest innovativa rulle och bästa bilrullen. I kategorin årets klassiska rulle var det den godaste och bästa rullen som utsågs, men de tävlande fick inte sväva ut för mycket vad gäller ingredienserna. För den mest innovativa rullen var det istället innovation och smakkombinationer som var nyckelorden och för bästa bilrullen bedömdes de tävlande på smak samt hur ”bilvänlig” rullen var.

Vinnarna i kategorierna klassisk rulle och mest innovativa rulle belönades, utöver äran, med en prissumma på 5.000 kr var och vinnaren i bästa bilrullen kommer, under november månad, få äran att sälja sin rulle på Circle K-stationer över hela landet samt få 10.000 kronor i drivmedel.

Juryn bestod av:
Christina Möller (ordförande) – En av Sveriges mest erfarna och namnkunniga mattestare och matprofiler. Tidigare chef för KF:s provkök och författare till den omåttligt populära Vår Kokbok.
Stefan Andréasson – Kategorichef för mat på Circle K. Propagerar för mat och matkultur genom sitt Instagram-konto serious.taste.
Christer Åsén – Äger och driver Köttkoma med tillhörande Facebookgrupp som är Sveriges största grupp för köttälskare.
Benjamin Ericson – Vinnare av Årets Kockelev 2023. En kommande superstjärna på kockhimlen.

SM i tunnbrödsrulle

Vinnarna, från vänster: Wictor Magnusson, Johan Lundgren och Johan Gunnarson

Christina Möller uttalade sig om juryns arbete och de tävlande insatser:
”Det var oerhört imponerande startfält där alla verkligen tänkt igenom sina skapelser. Juryn har bedömt allt från komposition och presentation, men självklart med övervikt på själva smaken. Samtliga tävlande imponerade med såväl uppfinningsrikedom som genomförande. Tunnbrödsrullen är en klassisk svensk maträtt och det är roligt att se att den väcker så mycket engagemang och intresse hos många. Det är matkultur när den är som bäst.”

SM i tunnbrödsrulle – Årets klassiska rulle – vinnare Wictor Magnusson
Ingredienser:
Korv – En tjockare kabanoss med 85 % kött (Garant) – ”lagom neutral, men ändå med mycket smak. Den perfekta storleken och formen för en tunnbrödsrulle”.
Bröd – ”stora tunnbröd från Polarbröd – dom bästa för tunnbrödsrulle”.
Mos – ”gjort på svensk, ekologisk sommarpotatis. Tillrett med smör och mjölk. Kryddat med vitpeppar och salt”.
Skagenröra – ”gjord på hemmaslungad majonnäs och rikligt kryddad med dill, pepparrot, salt och peppar”.
Krispsallad – ”för en god fräschör”.
Heinz ketchup – ”lite för rinnig, men smakar bäst”.
Johnnys sötstarka senap – ”ett måste i en tunnbrödsrulle”.
Rostad lök – ”för krispighet som skapar den rätta känslan”.

Wictors kommentar:
Jag ville inte ta ut svängarna för mycket. En god tunnbrödsrulle är vad det är. Men genom hög kvalitet på alla ingredienser, lagom mycket av allt och en tajt rullning räckte det hela vägen till vinst”.

Juryns motivering löd:
”En mycket smakrik kreation som uppfyller alla krav på en klassisk tunnbrödsrulle. Rullning var förstklassig, kompositionen perfekt avvägd och en mycket god korv. Grädden på moset var just moset som var utsökt.”

SM i tunnbrödsrulle

Innovationsrullen

SM i tunnbrödsrulle – Innovationsrullen – vinnare Johan Gunnarsson
Korv – Stockholmare (Gudruns)
Mos – hemlagat på halvfast potatis
Isbergssallad – grillad
Chorizomajonnäs
Picklad tomat – ”med spansk peppar och timjan”.
Picklade bruna senapsfrön
Friterad Chorizo – som strössel

Johans kommentar:
Jag är ingen puritan, men ville ändå behålla så mycket av originalet som möjligt. Korv, mos, ketchup och senap är en fantastiskt kombination, men jag ville skapa en uppdaterad känsla med mer hetta och syra. Lite överraskning för smaklökarna som blir både intressant och gott helt enkelt.

Juryns motivering:
”Ett mycket annorlunda och nytt tänk. Att helt ta bort ketchup och senap är ett genidrag, särskilt när det ersätts med såväl syra som hetta med andra smaksättningar. En rulle som smälter ihop i smakerna och även smälter i munnen. Utsökt!”

Bilrullen

SM i tunnbrödsrulle – Bilrullen – vinnare Johan Lundberg
Korv – K Royal (Lindvalls/Circle K)
Sourcream & Bacon dressing
Chilidressing
Rostad lök
Chimichurriblandning
Krispsallad
Mos

Johans kommentar:
Fokuset låg lika mycket på smak som form och jag ville skapa en tajt rulle som går att äta utan kladd med en hand. Korven och tillbehören ger en fräsch och mättande känsla utan att bli övermäktig.

Juryns motivering:
”Att lyckas innovera tunnbrödsrulle trots begränsade råvaror är ingen enkel uppgift. Här lyckas det dock lång över förväntan och resultat är såväl bilvänligt som smakrikt. Nyckeln ligger inte bara i ingredienserna, utan även i den perfekt rullade rullen.”

RELATERAD LÄSNING