Smaka på den finska vildmarken – 7 restauranger matfantasten måste besöka: Vidsträckta skogar och rena vatten har alltid försett finländarna med färska råvaror. Från Michelin-krogar och moderna menyer till avslappnade miljöer och traditionella rätter – här är 7 restauranger som serverar mat direkt från de finska skogarna.

KASKIS Foto: Liisa Fields
Ät med grönt samvete på Grön
Albertsgatan 36
00180 Helsingfors
På Grön serveras säsongsbetonade menyer som speglar årstiderna. Den lilla restaurangen med endast 18 sittplatser ligger i centrala Kampen i Helsingfors och har en tillhörande gård som levererar färska grönsaker och örter. I det öppna köket kan gästerna följa när kockarna förvandlar säsongens råvaror till aptitretande maträtter. Förutom sin klassiska Michelin-stjärna har restaurangen även tilldelats en grön Michelin-stjärna för sin hållbara matlagning. PS. Bara brödet är en anledning att besöka Grön!
Lekfulla klassiker i historisk miljö på VÅR
Prästgatan 17
06100 Borgå
I den pittoreska staden Borgå, en timmes bilresa utanför Helsingfors, ligger ett av de senaste tillskotten till Finlands lista av Michelin-restauranger. VÅR drivs av att kollektiv som värnar om traditioner samtidigt som de strävar efter att presentera en lekfull version av det moderna finska köket. Den säsongsbetonade á la carte-menyn fokuserar på färska lokala råvaror som vild fisk, grönsaker och Finlands finaste mejeriprodukter.
Lokala råvaror och modern teknik på Kaskis
Kaskisgatan 6A
20700 Åbo
Det är knappast första gången du hör om Kaskis i Åbo. Eller sista för den delen. Restaurangen på den finska västkusten är en kulinarisk pärla känd för sitt innovativa förhållningssätt till det finska traditionella köket. Du som besöker Åbos skogar kanske stöter på restaurangens kockar, Erik Mansikka och Simo Raisio, som samlar ingredienser till din middag. Osäker på dryck? Ingen fara, Kaskis har tilldelats både en vanlig Michelin-stjärna och hedrades förra året också med priset Årets Sommelier.
Från nos till svans på Nokka
Kanalkajen 7F
00160 Helsingfors
Vid en kanal i Helsingfors vackra stadsdel Katajanokka ligger restaurangen som får dig att vilja bli stammis efter endast ett besök: Nokka. Kocken och ägaren Ari Ruoho både skördar, jagar och fiskar själv och följer noggrant årstiderna, skördesäsongerna och fisketiderna – för att säkra de bästa råvarorna till restaurangen. Inget går till spillo när Ari maximerar smakerna och minimerar avfallet på Nokka.
Harmoni för alla sinnen på Harmooni
Väinönkatu 1
40100 Jyväskylä
Mitt i Jyväskyläs centrum, tre timmar norr om Helsingfors med tåg, ligger lokalbefolkningens favoritrestaurang Harmooni. De vilda, ekologiska och skogsbaserade rätterna består helt och hållet av färska och rena råvaror från lokala producenter. Prova rätter från á la carte-menyn eller välj mellan en 5- eller 7-rätters avsmakningsmeny! Du kommer inte att bli besviken!
Lyx möter vildmark på Solitary
Kuruntie 22
58900, Rantasalmi
Upplev mat och natur i perfekt harmoni! Välkommen till restaurang Solitary – där högkvalitativa, lokala råvaror kombineras med en förtrollande utsikt över den finska skogen. Här skapas kulinarisk magi av huvudkocken och ägaren Remi Trémouille, som återvänt till sin hemstad Rantasalmi efter att ha erövrat världens mest exklusiva kök. Smaka på hans passion i varje tugga – och varför inte stanna över natten i en av deras exklusiva villor?
Hållbara smaker på Nolla
Fredriksgatan 22
00120 Helsingfors
På Nolla, mitt i Helsingfors, är alla ingredienser hämtade från lokala bönder, fiskare och producenter – med ett starkt fokus på hållbarhet. Här styr säsongerna menyn, vilket gör att restaurangen kan erbjuda det bästa från naturen utan att behöva offra sina värderingar. Självklart har Nolla fått en grön Michelin-stjärna för sitt hållbarhetsarbete men även en klassisk Michelin-stjärna – som ett kvitto på att restaurangens mat och service får högre betyg än en nolla.