Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Smakstark olja från Zeta lyfter olivoljehyllan

Smakstark olja från Zeta lyfter olivoljehyllan

av Livets Goda

Varje olivolja har sin personlighet, men få speglar råvarans karaktär så tydligt som en monocultivar – en olivolja som pressas av en enda specifikt utvald olivsort. Nu kompletterar familjeföretaget Di Luca & Di Luca sin olivoljefamilj med Zeta Coratina, en produkt som sticker ut.

-Det är en unik olivolja som enbart pressas av olivsorten Coratina från regionen Apulien i Italiens ”klack”. Oljan utmärker sig i kraftfullhet och kryddighet och är dessutom ekologisk, säger Massimo Gasperini, inköpsansvarig på Di Luca & Di Luca.

För Fernando Di Luca, grundaren av familjeföretaget Di Luca & Di Luca samt mannen som tog olivoljan till Sverige, är det oftast det lilla som är det stora i det italienska köket. Det gäller definitivt olivoljan som är grunden i all medelhavsmat. Var och en har sin personlighet.

De flesta olivoljor består av olika olivsorter för att få en specifik, harmonisk karaktär, men så finns det oljor som pressas av en enda speciellt utvald olivsort, en monocultivar. Aldrig blir råvarans egen sång så stark, så karaktäristisk för var olivträdet vuxit, om vädret varit soligt och när oliverna skördats. Det ger en ädel olja som sticker ut i smakstyrka och kryddighet.

-Vår monocultivar är  ekologisk och ensam i sitt slag i sortimentet då den enbart pressas av olivsorten Coratina, därav namnet. Det är en riktig primadonna bland oliver som utmärker sig i fruktighet samt intensitet. Det ger en kraftfull olivolja med lång, kryddig eftersmak samt fin beska, och i den finstämda aromen finns toner av mandelskal, färska örter, nyklippt gräs och kronärtskocka, berättar Massimo.

Zeta Coratina är en kvalitetsolja som bäst kommer till sin rätt som krydda och smaksättare av varma och kalla maträtter.

-Men jag skulle inte kalla den en nybörjarolivolja. Den är mer av en ”Single malt” i olivoljehyllan och passar allra bäst till kraftigare mat. Är det mozzarella eller pilgrimsmusslor på tallriken är en mildare olivolja att föredra, säger Massimo.

Zeta Coratina lanseras vecka 34 och kommer i en 37,5 cl stor flaska. Ett medvetet val då riktigt fin olivolja är en färskvara som gradvis tappar i smak- och doftintensitet när flaskan väl öppnats. Zeta Coratina finns att köpa på Ica och kostar runt 95 kronor.

RELATERAD LÄSNING