Smörrebröd till snapsklassiker

av Livets Goda

Smörrebröd är den danska klassikern som i grunden är en öppen sandwich med topping som blev populär i Köpenhamn på 1880-talet och som idag kan ses lite som danskarna nationalrätt. Vi har här gjort två julinspirerade smörrebröd där de svenska traditionerna i form av Skåne Akvavit och Hallands Fläder står som partners.

Smörrebröd med curryremoulad och räkor

Ingredienser (1 smörrebröd)
Rågbröd eller vörtbröd
Smör till stekning
Remouladsås
Currypulver
Skalade räkor (färska eller räkor i lake)
Fint hackad inlagd smörgårsgurka eller cornichonger
Dill och citron (valfritt som garnityr)

Så gör du:
Skala färska räkor och lägg undan i en skål.
Ta valfri mängd remouladsås och bland ner currypulver så att den får en lätt gul nyans och avsluta med att lägga i en valfri mängd finhackade gurkor/cornichonger.
Stek brödet i smör på medelhög värme, ca 5 minuter per sida och ta bort från värmen.

Servering:
Börja med en rostad skiva rågbröd i botten bre på en önskvärd klick av remouladblandningen. Avsluta rikligt med några skalade räkor på toppen. Garnera gärna med en dillvippa och klyfta citron.

Smörrebröd med julskinka

Ingredienser (1 smörrebröd)
Rågbröd eller vörtbröd
Smör till stekning
ca 75 gram rödkål
1 matsked grovkornig senap
1-2 skivor julskinka
0.5 matskedar vitvinsvinäger
Salt & Peppar

Så gör du:
Stek brödet i smör på medelhög värme, ca 5 minuter per sida och lägg åt sidan på en pappersduk.
Strimla rödkålen fint och fräs på hög värme i stekpannan med smör tills kålen är mjuk. Häll sedan i vinäger och låt småputtra på medelvärme i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servering:
Börja med en skiva rågbröd i botten bre på grovkorning senap. Toppa med julskinka, rödkål och en liten klick senap. Servera.

Drycken till

Skåne Akvavit, 38%
Nr 
84 / 700 ml-350 ml / 285 kr resp 179 kr / 91
Man får betänka att det snart är 100 år sedan – mer exakt 1931 – när man experimenterade fram en lite mer nyanserad och finlemmad kraft i sin snaps än de då rådande konkurrenterna. Folket anammade konceptet och succén var ett faktum. Idag håller man kvar sitt koncept, och folket älskar snapsen lika mycket nu som då. Det är i sig inget märkvärdigt, för även om traditionens makt är stor, så är det en klassisk, snyggt kryddig, frisk och välsmakande snaps. Anis lägger en välljudande låga, fänkål och kummin bygger på det klassiska receptet och med lite fantasi känner vi de gula ängsblommorna. Oavsett den utseendemässiga förändringen: det är snapsnostalgi – eller brännvinsromantik om ni så önskar – och det är en bra sådan, fortfarande.

Hallands Fläder, 38%
Nr 
7 / 700 ml-350 ml / 279 kr resp 169 kr / 91
Hallands Fläder är en lite ”nyare” snapsvariant som presenterades för oss 1984, och som i grund bygger på ett originalrecept från Falkenberg. Den ses som en hyllning till den halländska tradition att krydda brännvinet med fläderblom. Så, vem älskar inte fläder(?), och det blommar vackert av den varan här, garnerad med citrus och lakritsnoter i känslan. Kryddning med kanel och kummin ger lätt juliga sättningar, och förutom som en briljant kall snaps, drar även till med viss, vit vermouthvind som begåvar detta brännvin med en avec och drinkkänsla. En bra och mångfacetterad akt är det i all sin fläderkärlek.

Kombinationen
Fett, salt, syra och sötma är alla smaker som vi finner kombinerade i dessa smörrebröd, precis som det ofta ser ut på julbordet i stort, och för att hitta partnern i glaset som kan skära igenom och lyfta dessa smaker så vänder vi oss till de så traditionstyngda snapsarna som är som gjorda för detta uppdrag.

Hallands Fläder finner du på Systembolaget HÄR, och Skåne Akvavit finner du HÄR