Hem Mat & Restaurang Snabbfika med gastrodrottningen Frida Ronge på nya restaurangen Unn

Snabbfika med gastrodrottningen Frida Ronge på nya restaurangen Unn

av Livets Goda

Godmorgon Frida, hur är läget? Hur har helgen varit?
– Hej, det är jättebra, jag känner mig nyfiken. Helgen har varit ganska intensiv, vi jobbar hårt och fokuserat med Unn just nu, så det är inte jättemycket tid till annat. Jag försöker vara ute när jag kan och cykla eller promenera till jobbet för att få del av det härliga augustivädret som vi har nu.

Din resa senaste åren har ju varit smått otrolig, Frida. För bara några år sedan befann du dig på lilla men magiska vRÅ som huserade i princip som en högkvalitativ popup-restaurang på kvällarna på ett hotell i Göteborg, till en av landets främsta restaurangsatsningar på TAK och så nu den nya teppanyakin Unn. Du har dessutom gett ut en kokbok och figurerar ofta i TV4 Nyhetsmorgon. Hur har allt det här påverkat dig om du jämför dig själv idag och för några år sedan?
– Jag har blivit väldigt mycket bättre på att delegera arbete nu än tidigare och jag ber allt oftare om rapporteringar för att ha övergripande kontroll. Jag kan dock bli bättre på att lämna ifrån mig ännu mer arbete och lita på att saker blir gjorda. Ofta blir det väldigt bra men jag kanske oroar mig för mycket emellanåt.

Men du har alltid ett lugn när vi träffar dig.
– Jag är mycket lugnare nu än förr och det tror jag kanske beror på att jag litar mer på mig själv nu och att jag tänker att det blir bra i slutänden. Positiva tankar hjälper mig verkligen att må bättre och lugnare, det är skönt att ha kommit dit och det är lättare att hålla fokus. Men däremot kan jag samtidigt känna att det jag gör kan bli väldigt mycket bättre om jag skulle få en andra chans att göra om det… Haha.

Hmm… Jag tror nog aldrig att jag kommer känna mig ”klar” liksom.

Men du, berätta mer om Unn – vi är otroligt nyfikna. Varför just en teppanyaki?
– För 10 år sedan arbetade jag på Yasuragi Hasseludden som Teppanyaki-kock och kände då att man skulle kunna göra denna typ av upplevelse till något eget och dessutom riktigt bra. Jag gillar såklart väldigt mycket själv att äta mat och umgås kring matbordet, framförallt att dessutom få se hela matshowen framför sig. Men eftersom jag driver så många enheter nu så finns inte tiden att jag själv kommer att kunna stå som aktiv kock dagligen på Unn, men det känns ändå som att en dröm går i uppfyllelse och det är ju mycket av Nordic Hotels and Resorts samt Petter Stordalens förtjänst då dem ger mig förtroendet att få skapa allt det här,

Det känns som att Unn kommer att kräva fokuserade kockar på hög nivå och du kommer bland annat att jobba med Albin Edberg. Hur kommer kockteamet att se ut och vad krävs för att få vara en del av Unn?
– Ja, självklart är det så. Det som är viktigt när man rekryterar till en sådan här enhet är att man kan laga mat och vara social samtidigt. Det är inte alltid så lätt att hitta den typen av kompetens men det känns verkligen jättebra med Albin. Han är så duktig! Jag och Markus Junkala som arbetar med ”research and development” för hela Tak arbetar extremt nära Albin just nu. Min roll är ju helt övergripande hela verksamheten samt drivande framåt och kreativt. Markus roll är mer verkställande och utvecklande i recept och rätter medans kockarnas fokus ligger mer på själva utförandet.

På vilket sätt kommer ni att arbeta med dryckerna, jag gissar att det blir en hel del saké på menyn? Blir det enbart Dryckespaket?
– Vi har valt att bara servera dryckespaket på Unn. En meny med fokus på olika typer av alkholhaltiga drycker och i det paketet just nu är det ca 30 % sake och resten är vin. Och som alternativ blir det ett alkholfritt-paket som vi arbetar fram just nu med olika juicer, muster och teer.

Menyn, hur kommer den att se ut?
– Tanken med Unn är att det skall vara en flexibel meny i förlängningen, att vi verkligen skall kunna arbeta med råvaror som vi får in för dagen. Det är ju bara åtta platser per sittning så jag tror med Unn kommer vi att kunna arbeta väldigt kreativt.  

Om du skulle få välja tre råvaror eller tekniker som kommer att spegla Unn?
– Vi arbetar ganska aktivt med fermenteringsprocesser och även med olika typer av alger och sjögräs och med en specialimporterad miso från Rokko Miso precis utanför Kobe. Jag var där på studiebesök i höstas och maxade min charm för att få hem den bara till oss och lyckades, haha.

Innan vi säger lycka till så vill vi ha dina tre favoritlåtar a la Frida just nu?

Lantern – The White Birch (Lyssna här på Spotify)

Amason – I Want To Know What Love Is (Lyssna här på Spotify)

Paul Kalkbrenner – Since 77 (Lyssna här på Spotify)

Albin Edberg är ansvarig kock för den nordiska teppanyakin Unn i Stockholm.
Den nya restaurangen öppnar bakom en avskild dörr på Tak där Frida Ronge är kreativ ledare.

Foto: Emily Dahl.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING