1

Snabbhalstrad sesamkryddad tonfisk på kryddhet salladsbädd kräver sin riesling

Det här behöver du
4 personer
400 gram tonfiskfilé, välj en som är spöfångad och från certifierat fiske
Sesamfrön, vi har mixat Risbergs rostade variant med den chilirostade
Curry
Salt
Olja

Salladen
150 gram Sockerärter
4 morötter
1 mogen mango
Några blad frisésallad
En knippe färsk koriander

Dressingen
1 dl ljus soja av japansk typ
1 msk honung
2 msk risvinäger
1 tsk chiliflakes

Majonnäsen
2 dl majonnäs
1 jalapeño

Gör så här
Förväll sockerärterna ett par minuter så att de inte kolliderar med vinet. Låt svalna. Strimla morot, mango och sockerärter. Riv frisésalladen fint och koriandern likaså. Mixa samman ingredienserna. Rör samman dressingen och häll över. Det blir extra gott om det får stå en liten stund så kryddorna sätter sig. Blanda majonnäs med en finhackad jalapeño.

Tonfisken gnider du in i salt och curry och vänder den sedan i sesamfröna. Halstra sedan fisken snabbt i varm panna, dryga halvminuten på varje sida. Låt vila så värmen lägger sig och skiva sedan upp. Arrangera sallad och sedan filead tonfisk på toppen och ringla lite av den heta majonnäsen över.

Vinet

2018 Loosen Riesling Kabinett Old Vines
Nr 5369 (750 ml) 8,5 %, 119 kr, 89 LGP

Som så ofta är Dr Loosen en förebild och här bjuds vi på en stilstudie i hur man kan göra en riktigt bra och ”billig” riesling. Doften är koncentrerad, mycket tack vare de gamla rankorna, mineralisk med en begynnande petroleumnyans som backas upp av vinbärsblad, stenfrukter och citrus. Smaken är syrlig med en oklanderlig frukt och balanserad sötma. Det är saftigt elegant med vita persikor, litchie och citrus, med en underbyggande mineralitet på ett rent, snyggt och balanserat vis. Det här är som basvin helt oklanderligt. 

Till maten
Bortsett från att anrättningen, precis som vinet, är otroligt njutsamt och gott var för sig, så blir det hela till harmoni i kombination. Rättens hetta, sälta, syra och aromatiska kryddighet lirar alldeles förnämligt i mötet med vinets fruktrikedom, naturliga sötma och syra. Det blir smekande från båda hållen och i mitten sitter vi inmundigandes och bara njuter. Särskilt imponeras vi över hur vinet tycks sluka det kryddheta!