Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Snälltåget först ut med vin och öl på fat

Snälltåget först ut med vin och öl på fat

av Livets Goda

Idag, fredagen den 8 mars, gick premiärturen för Snälltågets nya satsning, då en svensk tågvagn i linjetrafik för första gången är utrustad med permanent fatanläggning för öl och vin. Under premiärturen som går till Zell am See i Österrike kan resenärerna njuta av både hantverksöl och vin från fat och snart kan även inrikesresenärer göra detsamma.

Det är företaget Smak Sak som ligger bakom satsningen tillsammans med Snälltåget och Hyllie Bryggeri. Målet är att utrusta Snälltågets samtliga restaurangvagnar med fatöl och fatvin under våren. Smak Sak är helhetsleverantör för Snälltågets dryckesutbud och systerbolaget Smak Sak Wine samarbetar nära det danska succéföretaget Vinhanen, där vinerna kommer ifrån.

– Vinhanens idé är att sälja kvalitetsviner på fat för att minska miljöpåverkan. I dagsläget samarbetar Vinhanen med 11 olika vinproducenter runt om i Europa och vi på Smak Sak Wine är ansvariga för att ta satsningen in i Sverige. I Danmark finns det möjlighet att köpa sitt favoritvin på återanvändbar flaska från Vinhanens barer men i Sverige ser satsningen lite annorlunda ut p.g.a. en striktare alkohollag. På Snälltåget är det bara vin från Vinhanen som serveras, säger Erik Bjergert Elgaard som driver Smak Sak och Smak Sak Wine.

Hyllie Bryggeri, som är ett av Skånes största hantverksbryggerier, hjälper till med installation och service av utrustning och det är dessutom deras ljusa lager Skånsk Lager som blir ”stor stark” på Snälltåget framöver.

– När vi kläckte den här idén för Snälltåget tillsammans med Smak Sak så kändes det som en för rolig satsning för att inte testa. Logistiken med tåg är lite annorlunda än vad vi är vana vid, men där är både Snälltåget och Smak Sak experter. Vi kan istället fokusera på fatanläggningarna och bistå med svensk hantverksöl av hög kvalitet. Vi är väldigt glada över att Snälltåget tror lika mycket på idén som vi gör, säger Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri.

Sedan förra sommaren har tester och planering genomförts och under veckan installerades den första av 5 restaurangvagnar. Planen är att samtliga restaurangvagnar skall vara redo för ”stor stark” och fatvin till sommaren, och under vecka 11 går första turen inom Sverige med den uppdaterade vagnen.

– Det här är en satsning som ligger helt i linje med vår strävan att både öka miljömedvetenheten och erbjuda ett unikt utbud i våra restaurangvagnar. Vi har successivt ökat kvaliteten på matutbudet i ett par år och nu är det dags för drycken att hänga med. Med öl och vin på fat blir vi inte bara banbrytande, vi tar också ytterligare ett steg i våra hållbarhetsmål, säger Marie Persson, ansvarig för mat och dryck på Snälltåget.

 

RELATERAD LÄSNING