Snart på Systembolaget – hantverk från Bourgognes topplägen

Virgile Lignier är ett hyllat namn bland Bourgogne-kännare. Han har producerat vin på familjeägendomen Domaine Lignier-Michelot sedan 1980-talet men det var först år 2000 som han själv buteljerade hela skörden och inte sålde något vidare till negociantverksamhet. Hans noggranna arbete innefattar ekologisk men ej certifierad odling, med hård beskärning och låga skördeuttag på några av de finaste vingårdslägena i byarna Morey Saint Denis, Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin. Beroende på årgång och vingård pressas mellan 30-100 % hela druvklasar. Andelen ny ek vid lagring har minskats de senaste åren samtidigt som ett nytt vineri har uppförts vilket underlättar temperaturkontroll. 2014 Charmes Chambertin, 24 buteljer, 2 200 kr artikelnummer 95378. Lansering 25 augusti. Varje år produceras endast cirka 300 flaskor av det här prestigevinet från en av de åtta Grand Cru-lägen som finns i Gevrey-Chambertin. Kan klara lagring upp till 15-20 år. 2014 Chambolle-Musigny, Vieilles Vignes, 180 buteljer, 429 kr artikelnummer 95375. Lansering 5 augusti. Elegant vin med stor finess från Lignier-Michelots äldsta stockar med en snittålder på 60 år. Vinet genomgår traditionell vinifiering och fatlagras på 30 % nya ekfat i 14 månader innan buteljering. 2014 Bourgogne Rouge, 360 buteljer, 239 kr artikelnummer 95374. Lansering 5 augusti. Gjort på druvor plockade på vingården nedanför Clos Veugeot. 100 % av vinet har lagrats i 12 månader på använda franska ekfat och därefter har det vilat på ståltank i tre månader innan buteljering. Om Lignier-Michelot Familjen är inga nykomlingar i Côte d’Or och har odlat vin här sedan tidigt 1900-tal. Liksom så många av sina grannar i Morey Saint Denis och de omgivande byarna, nöjde sig familjen länge med att säja sitt vin till negociantverksamheter. Det är först den yngre generationen, det vill säga Virgile Lignier, som sett den verkliga potentialen och satsat helhjärtat på att följa vinet hela vägen och stolt sätta sin egen etikett på slutprodukten. Virgile Lignier började arbeta med sin far i vingården under 1980-talet. År 2000 var den första årgång som helt och hållet buteljerades på domänen.