Hem Vinvärlden Snygg årgång av Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins”

Snygg årgång av Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins”

av Anders Enquist

Idag lanserades 2017 Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” från vinhuset Alain Jaume på Systembolaget, en firma som varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826. Vinet är ekologiskt och bjuder i årgången på ett tilltalande, fräscht mörkbärigt fruktdriv. Slutlagring sker i både concretes och ekfat.

2017 Domaine Grand Veneur Les Champauvins

Alain Jaume & Fils / Côtes du Rhône AOP / Nr 2321 / 149 kr / 90 LGP
Ett vin med vänligt sinnat motstånd i tanninerna, markerad mogen bärfruktighet där körsbär håller i dirigentpinnen och med både krydda och väl avvägd sötma i grundbygget. En finlemmad smått maritim lavendel, viol och tobakshintad vegetal vind klär vinet snyggt och en fin centrifug från den mineraliska underjorden ger vinet den välbehövliga, fräschören, elegansen och ryggraden. Det är ett gott och defacto smått somrigt vin som bjuder in generöst idag men har minst fem goda år kvar i källaren för den tålmodige.

Druvorna i vinet, 70% grenache, 20% syrah, 10% mourvèdre, skördas i Les Champauvins som är en 34 hektar stor vingård som gränsar till norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Slutlagring sker i concretes för grenache och för syrah och mourvèdre i franska ekfat.

Vinet finner man på Systembolaget här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING