1

Snygg Baron de Ley på magnumflaska, 90p

Livets Goda om 2012 Baron De Ley Reserva Magnum
Vi dammar av denna klassiker på riktigt, igen, och upptäcker, igen, att vi har ett pålitligt och bra vin. Otrendigt och ”folkligt” men ett säkert kort, speciellt på magnumbutelj för inga pengar alls. Vi rullar förnöjsamt hatt i smakrika toner av svarta vinbär, björnbär, pomerans, lavendel och en saltörtig kryddighet spetsat med lakrits och rostade fat. Det finns en läcker röd slöja i den mörkdominerande frukten, likväl som en silkigt, len struktur med en maritim känsla och en stram tanninstruktur med en modern sötma som håll sig på ”rätt sida”. Det är ett elegant vin som skänker en känsla av stor seriositet och det känns onekligen som att den här producenten jobbar hårt och framgångsrikt med att höja såväl status som kvalité på vinerna. 

Baron De Ley Reserva är modern, pigg och vaken i detta utförande och det belönar vi självklart. Kött, en eller två magnumflaskor på bordet, sen mår alla bra!

90 poäng / Livets Goda 

2012 Baron De Ley Reserva Magnum 
Nr 252506, (1500 ml), 239 kr, 13,5%  Rioja, Spanien
Beställ här

Servering
Vinet mår bra av lite tid i glaset så öppna gärna flaskan och låt stå 30-60 minuter och servera sedan svalt.   

Druvblend: Tempranillo 90%, Garnacha 10%  

Vinifiering:  Druvorna skördas för hand och efter transport till vinanläggningen sker ytterligare en selektering före avstjälkning och pressning. Musten jäser på rostfria ståltankar. Efter avslutad alkoholjäsning lagras vinet på nya amerikanska ekfat i 20 månader. Därefter lagras vinet ytterligare minst 24 månader på flaska före lansering.   

Om producenten Baron De Ley
1985 grundades Baron de Ley med visionen att bli en prestigeproducent i Rioja Baja, med de stora, exklusiva slotten i Bordeaux som förebild. Detta blev tydligt när vinproducenten etablerade sin vingård i anslutning till ett kloster från 1500-talet, där deras viner nu lagras och förvaras. Baron de Ley är en modern bodega, men har samtidigt ett ben kvar i det klassiska Rioja. I regionen är det ovanligt med vinproducenter som är helt självförsörjande av druvor vilket gör Baron de Ley till en nästintill unik producent i sitt område. Denna strategi har visat sig framgångsrik då ledande internationella vinexperter ständigt utdelar höga betyg till Baron de Leys viner.