Hem Vintips Snygg whiskymelodi från Arboga – Agitator Rye Rye

Snygg whiskymelodi från Arboga – Agitator Rye Rye

av Livets Goda

Snygg whiskymelodi: Agitator Whiskymakare har tagit fram detta senaste tillskott tillsammans med den namnkunniga bartendern Emil Åreng. Whiskyn är en sällsynt typ av blended whisky med rågförstärkning och lanserats på Systembolaget under namnet Agitator Rye Rye.

Grundtanken med Rye Rye är att utmana konventioner då få whiskydestillerier hanterar både blended och rågwhisky, och ännu färre blandar dessa två whiskysorter. Så hur smakar denna nya skapelse, Livets Goda provar…

Snygg whiskymelodi

Snygg whiskymelodi från Agitator

Chefredaktör Anders Enquist om Agitator Rye Rye, 40%

Ingen ålder uppges men lagringen har skett i en blend av bourbon, jungfru ek, sherry och kastanjfat, och Agitator har här tillsammans med Emil onekligen plockat fram en publikt kvalitativ whisky. Melodin känns självklar och omedelbart fästande, rentutav dansant och legeringen mellan kryddighet och sötma är attraherande och sinnligt ödmjukt. Rågen har lagrats i de amerikanska faten och där fångar vi i en smekande vaniljnot.  Inslag av nöt och ljusare choklad spelar vidare i fruktens speglingar av körsbär, mogna äpplen och sultanrussin, med små lakrits och violnyp. Det ligger även små nyanser av bränd tobak i slutsteget. Det finns således lager och struktur, men som vi inledde, på ett ytterst ödmjukt och finlemmat vis.
Något säger oss att den här snygga melodin kan bli en riktig hit för Agitator.

89+p

Agitator Rye Rye, 40%
Nr 85138 (700 ml) 369 kr
Sverige

Intas i form av…
… ja, Rye Rye har ju drinkspektrat och sådant som Irish Coffee i siktet. Men den sociala förmågan och den goda smaken som whiskyn defacto avger gör den till en utsökt kompiswhisky. Servera med, eller utan is sval i ett bredare bourbonglas så får vi nostalgiska vindar av tiden då vi förr om åren kultförklarade J&B on the rocks.

Rye Rye finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING