Hem Vinvärlden Soalheiro – en kärleksförklaring!

Soalheiro – en kärleksförklaring!

av Niklas Jörgensen

Portugal är min stora vinkärlek, landet jag återvänder till om och om igen, öar som fastland. I landets norra delar hittar vi en region som jag länge varit svag för, Vinho Verde. Här finns allt från de kommersiella och massproducerade vinerna till små hantverksproducenter som spottar ut fantastiska viner som de flesta kanske inte associerar med namnet. En av dessa hör till mina absoluta personliga favoriter – Soalheiro – nu äntligen åter i Sverige!

António Luis Cerdeira

I den nordligast belägna av de nio subzonerna i Vinho Verde, Monçao e Melgaço, finner vi ett numer klassiskt namn i regionen. Här planterade João Antonio Cerdeira redan 1974 sina första alvarinho-rankor och valet av plats var enkelt. Området skiljer sig nämligen från de flesta andra subzoner då omgärdande berg skyddar från det maritima inflytandet och konserverar värmen samtidigt som solen är lite mer generös.

Monçao e Melgaço följer floden Minho som bildar gräns mot Spanien och just i Melgaço, Portugals nordligaste stad, återfinns Quinta de Soalheiro. Idag drivs egendomen av Joãos barn med António Luis Cerdeira i spetsen och han om någon har bevisat att alvarinho är Monçao e Melgaço och ingen annan stans når druvan samma höjder.

Niklas om 2018 Soalheiro Alvarinho

För min del är det inget snack om saken. Soalheiros bas-alvarinho hör till några av vinvärldens mest imponerande så kallade instegsviner. Vissa årgångar är vassare än andra, Monção e Melgaço är ändå en subzon som påverkas av vädrets makter och därför är det extra kul att följa vinet. 2018 hör till de bättre och uppvisar en aromatisk kryddighet, delikat grönska och en svalhet som kombineras med vitblommiga inslag, saftiga persikor och ananas. Portugals främsta gröna druva, alvarinho, i sitt esse! Och allt lindas in en härligt ren och inbjudande stil där fruktrikedomen är så sansad men likväl flörtig, syran kittlar på tungan och liksom bara får en att längta efter en skaldjursplatå. Att allt knyts samman med en liten grapefruktsbeska i slutet, typiskt för den tjockskaliga druvan, skänker den där lilla extra spänningen till vinet.

Intryck: 90 LGP

Vinmakaren António Luis Cerdeira kan sin alvarinho och jag har varit ett stort fan långt mer än decenniet nu. Därför är det en fröjd att äntligen få se Soalheiro återigen i Sverige! En flaska av 2018 Soalheiro (750 ml, 12,5%) kostar 135 kronor, har artikelnummer 74935 och du beställer hem den till valfri systembolagsbutik. Urläckert idag men för dig som älskar att lagra vin – detta inte bara håller utan utvecklas positivt i många år, uppåt decenniet.

Vinet finner man på Systembolaget här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING