Hem Vinvärlden Soalheiro Granit – en Vinho Verde utöver det vanliga!

Soalheiro Granit – en Vinho Verde utöver det vanliga!

av Livets Goda

Ut med fördomen som hängt med Vinho Verde i så många år, in med högkvalitativa viner från regionens nio subområden där ett sticker ut mer än de andra; Monçao e Melgaço. Här härskar Portugals främsta gröna druva, alvarinho, och få bemästrar den lika väl som Quinta de Soalheiro vars buteljering Granit vi nu har i våra glas!

I den nordligast belägna av de nio subzonerna i Vinho Verde, Monçao e Melgaço, finner vi ett numer klassiskt namn i regionen. Här, nära Melgaço, planterade João Antonio Cerdeira redan 1974 sina första alvarinho-rankor och valet av plats var enkelt. Området skiljer sig nämligen från de flesta andra i Vinho Verde då omgärdande berg skyddar från det maritima inflytandet och konserverar värmen samtidigt som solen är lite mer generös. Granitjorden dominerar och bidrar till alvarinhos unika uttryck i området. Idag drivs Soalheiro, som för övrigt betyder ’en solig plats’, av barnen till João; António Luis Cerdeira och systern Maria João Cerdeira, och de har fortsatt att utveckla egendomen som aldrig vilar på gamla lagrar utan hela tiden blickar framåt. Det märks onekligen, i vinet Granit.

Livets Goda om 2019 Soalheiro Granit från Monçao e Melgaço

Alvarinho är synonymt med subregionen Monçao e Melgaço och ingen annanstans når druvan samma höjder i Portugal. Soalheiro är tvivelsutan bland de främsta producenterna vilket man demonstrerar i denna flaska vars namn anspelar på jordmånen granit. I den strålande 2019-årgången, det är sannerligen ett potentiellt år som har alla förutsättningar för att bli till ett av de minnesvärda, så är Granit charmerande tropiskt i sitt anslag med persika, svag blommighet, limezest och fuktig stenkross i bakgrunden. Renheten och energin är medryckande och yttrar sig såväl doft- som smakmässigt, inte minst i gommen så är det en skön intensitet den unga och livliga stenfruktigheten bjuder på och där den limeaktiga syran blir något av vinets nerv. Avslutet är svalkande och koncentrerat på en och samma gång och återigen slår det oss; alvarinho från Soalheiro måste höra till några av vinvärldens mest givna köp för inga pengar alls!

91 p

Gillar du att lagra vin? Då är Soalheiros buteljeringar ett måste. Oemotståndliga för sin fräschör och renhet i det juvenila stadiet, lika läckra 10 år senare när växtlägeskänslan lyser starkt i vinerna. Granit gör sig väl med allehanda skaldjur och musslor, hanterar smakrika asiatiska fisk- och ljusa kötträtter fenomenalt och är ett måste till grillad fisk.

Quinta de Soalheiros Granit från Monçao e Melgaço har artikelnummer 73450 och en flaska (75 cl, 13%) kostar 149 kronor. I skrivande stund finner du Granit i 10 Systembolagsbutiker men du kan även beställa det utan extra kostnad till din föredragna butik.

Till Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING